Tőkés magyar és román érdekeket is képviselne

Nem költözik el Nagyváradról Tőkés László, miután a Fidesz-KDNP színeiben újabb EP-mandátumhoz jut. Sőt nem is kizárólag a magyarok érdekeit védené.
Hirdetés

A magyar közösség és Románia érdekeit egyaránt képviselni kívánja az Európai Parlamentben (EP) Tőkés László – derült ki az újabb mandátumért induló európai parlamenti képviselő keddi, nagyváradi kampányindító sajtótájékoztatóján. Tőkés – aki, mint ismeretes, a Fidesz – KDNP lista harmadik, befutó helyén indul a május 25-i EP-választáson, miután az Erdélyi Magyar Néppártnak nem sikerült koalíciókötésre bírnia az RMDSZ-t – örvendetesnek nevezte, hogy azt az egységet, amit bár Erdélyben nem tudtak megvalósítani, Orbán Viktor vezetésével a Fidesz–KDNP magasabb, Kárpát-medencei szinten hajtja végre. „A nemzetek Európájában vagyunk, semmi különleges nincs abban, hogy melyik listán képviseljük a nemzetet, nem kerül ellentétbe egymással a román és a magyar érdek egészséges képviselete” – fogalmazott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Ugyanakkor közölte: nem fog elköltözni Nagyváradról sem, a magyar és a román állampolgárság nem zárja ki egymást, sőt megbékélnek az európai polgári identitásban.

Szilágyi Zsolt, Tőkés László kabinetfőnöke elmondta: az Erdélyi Magyar Néppárt támogatja Tőkés László jelöltségét, és sajnálja, hogy a pártlogika mentén gondolkodó RMDSZ nem volt hajlandó összefogni, pedig az erdélyi magyarság érdeke ezt kívánta volna meg. Szerinte az erdélyi magyarok vannak olyan felvilágosultak, hogy lelkiismeretüknek megfelelően szavazzanak.

Szilágyi Zsolt, aki egyben az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke is, példa nélkülinek, ugyanakkor szimbolikus üzenetet hordozónak nevezte a Fidesz–KDNP frakció nemzeti EP-listáját. Véleménye szerint ezzel a magyar nemzet megérkezett a 21. századba, új fázisba lépett a magyar összetartozás.

Hirdetés

Szilágyi szerint ezt a sikert nemcsak az erdélyi magyarok viszonylatában, hanem a közép-európai térség és a magyar nemzet vonatkozásában fogja képviselni a Fidesz nemzeti listája, amelyen Tőkés László mellett Bocskor Andrea kárpátaljai, Deli Andor délvidéki és Gubík László felvidéki jelöltek is szerepelnek. 

Tőkés László kifejtette: huszonöt évvel ezelőtt indultunk el Temesvártól Brüsszelig, Románia ott van már hét, Magyarország pedig tíz éve. „Ez a mérleg önmagában sokatmondó, nem hiába harcoltunk. De rögtön hozzá kell tennem: nem így képzeltük el Romániát, nem így képzeltük el Magyarországot huszonöt évvel ezelőtt. Metaforikusan szólva még hosszú utat kell megtenni Brüsszelig, hogy eljussunk Európába. Az új választáson erre vállalkozunk, megyünk tovább ezen az úton” –  mondta az EP-képviselő.

Hirdetés