Tömény italok és baromfik mentén zöldül a korrupció

Nem pihen a DNA. De nem is pihenhet: a világon nincs olyan ország, ahol úgy csúszna a pénz, mint Romániában. Kenni vagy nem kenni?
Hirdetés
Egy üveg whiskyért és háromezer lej csúszópénz követeléséért letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen hétfőn a román legfelső bíróság a PC-s Gheorghe Comant. Egy évet kapott. A whisky állítólag 12 éves volt.
 
A jogerős ítéletet rekordgyorsasággal, alig fél évvel a tettenérés után hozta meg a bíróság, miután a képviselő beismerő vallomást tett, s ez lehetővé tette az egyszerűsített eljárást. A bíróság hétfőn elutasította a korrupcióellenes ügyészség súlyosbítást kérő fellebbezését.
 
Coman egy pártrendezvény költségét akarta az egyik politikai alapon kinevezett intézményvezetővel kifizettetni, majd amikor az illető feljelentése nyomán az ügyészek tetten érték, elmenekült: a DNA-nak órákkal később, egy másik megyében sikerült őt elfognia.

Nem fedezték a társak

A DNA eddig mintegy 30 törvényhozó ellen indított eljárást, legtöbbször sikertelenül, ugyanis az érintett politikusokat társaik megvédték, vagyis nem járultak hozzá letartóztatásukhoz, illetve – kormánytagok esetén – a bűnvádi eljárás lefolytatásához.
 
Coman előzetes letartóztatásával szemben senkinek nem volt kifogása. 
 

Jól megkenem őket csirkével

Hétfőn egy másik korrupcióval gyanúsított képviselő ügyében az előzetes letartóztatás ellen foglalt állást a képviselőház jogi bizottsága. Florin Popescut, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőjét azzal gyanúsítja a DNA, hogy a 2012-es választási kampány idején 60 ezer grillcsirkét kapott egy üzletembertől, akinek előnyös állami szerződéseket ígért.
 
 
A csirkék a választók megvesztegetését szolgálták. Az nem derült ki, elfogyasztotta-e valaki a szárnyasokat, de Popescu, aki a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) színeiben szerzett mandátumot, azt állítja, alaptalanul gyanúsítják. Azt mondta: az őt feljelentő cég ellen most az adóhatóság vizsgálódik, s ha valóban latba vetette volna befolyását, „valószínűleg nem jutottak volna ebbe a helyzetbe”.
 
Băsescu szerint a parlament „bújtatja” az igazságszolgáltatás elől a korrupcióval gyanúsított politikusokat. Az ilyen eseteket az Európai Bizottság is nehezményezte az évente két alkalommal publikált igazságügyi országjelentéseiben.

Hirdetés