Nem turistának való vidék

Nem csak sörrel és miccsel élne az ember. Még május elsején sem. Kulturálódásra azonban kevés az esély, a legtöbb múzeumban anyagiak híján kénytelenek a munkaszüneti napokon zárva tartani.
Hirdetés

A szükséges anyagi erőforrások, illetve megfelelő alkalmazotti létszám hiánya akadályozza meg sok esetben az erdélyi és partiumi múzeumokat abban, hogy ünnepnapokon is nyitva tartsanak, ugyanakkor – mint megtudtuk – a munkatörvény is igen szigorú a hivatalos munkaszüneti napok kapcsán.

Az intézményeket azt követően kerestük meg, hogy a múlt héten kiderült, számos külföldi turista tett panaszt az utazási irodáknál, nehezményezve, hogy húsvétkor és karácsonykor zárva találták a romániai múzeumokat, miközben többek között ezekre lettek volna kíváncsiak itt- tartózkodásuk idején.

Egy német turista beadványában ugyanakkor többek között arra hívta fel a romániai hatóságok figyelmét, hogy családjával húsvétkor rendszerint kirándulnak, s még sehol sem futottak bele hasonló helyzetbe, hogy nagypéntektől húsvét-hétfőig a legtöbb múzeumot vagy más turisztikai látványosságot zárva találjanak. „Ez ártalmas a romániai idegenforgalomra nézve” – mutatott rá ugyanakkor a felháborodott turista.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Gheorghe Fodoreanu, az Invitation Romania ügynökség tulajdonosa is, aki szerint kétszeresen is árt a turizmusnak, ha ünnepek alkalmával zárva tartanak, hiszen amellett, hogy pénzt veszítenek, imázsukat is rombolják.

A Krónika annak járt utána, hogy a május elsejéhez kapcsolódó hosszú hétvégé milyen erdélyi és partiumi múzeumokat látogathatunk meg, ha útra kelünk. Mint kiderült, nem maradunk kultúra nélkül csak nem mindegy, hogy mikor és hova megyünk. Láthatunk például Rembrandt metszeteket, székely néprajzot 21. századi köntösben, s nem kell melegebb éghajlatra vándorolnunk egy kis Afrikáért sem.

Ha a munka ünnepét a sör és miccs mellett egy kis kultúrával is megspékelné, csak nem tudja, hova érdemes menni, kattintson az alábbi linkre.

Hirdetés