Pénteken startol a kampány

Külföldön élsz, de szavaznál május 25-én az EP-választásokon? Innen megtudhatod, hogyan járj el.
Hirdetés

A külföldön tartózkodó román állampolgárok előzetes regisztráció nélkül szavazhatnak május 25-én az ország külképviseletein a romániai európai parlamenti (EP-) jelöltekre, ha viszont az adott európai uniós ország EP-jelöltjeire akarnak voksolni, akkor azt előzetesen jelezniük kell az illető állam választási hatóságánál.

Hasonlóképpen a román állampolgársággal nem rendelkező uniós polgároknak is legkésőbb május ötödikéig fel kell vetetniük magukat a romániai speciális névjegyzékbe, ha május 25-én a romániai jelöltek közöl akarnak EP-képviselőt választani.  
 
A májusi EP-választáson használják először az elektronikus választói névjegyzéket, amelyben 18 millió 300 ezer felnőtt állampolgár szerepel. Mivel a szavazókörök még nincsenek hálózatba kapcsolva, egyelőre nincs lehetőség a többes szavazás azonnali kiszűrésére, de a szavazók személyi számát utólag ellenőrzi a hatóság. A rendszer a részvételi adatok valós idejű feldolgozását segíti, valamint megteremti a feltételeit annak, hogy – amennyiben lesz erre politikai akarat – Románia bevezesse az elektronikus szavazást.
 
Összesen 32 képviselőt küldünk a május végén megújuló Európai Parlamentbe, ezekre a helyekre 15 párt és nyolc független jelölt pályázik.
 
Az EP-választás napján a szavazóhelyiségek Romániában és az ország külképviseletein helyi idő szerint 7-től 21 óráig tartanak nyitva.
 
Fotó: Mediafax

Hirdetés