Erdélyi dömping a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén

A frissen alakult marosvásárhelyi Spectrum Színház, a Csíki Játékszín, az Aradi Kamaraszínház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház képviseli Erdélyt május elején a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén Budapesten.
Hirdetés

Öt nap alatt tíz előadást láthat a közönség a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén a budapesti Thália Színházban május 7. és 11. között. A szemle kísérőprogramja Németh László sepsiszentgyörgyi születésű grafikus plakátkiállítása, amely április 29-től a programsorozat végéig látható. A harmadik alkalommal megszervezett Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén a nagyszínpadon először a kassai Thália Színház mutatkozik be a közönségnek. Előadásukban Egressy Zoltán Portugál című darabja lesz látható palóc tájszólásban, Dudás Péter rendezésében.
A szemle a Komáromi Jókai Színház előadásával Az arany ára című „piaci játékkal” folytatódik: Bereményi Géza Eldorádó című filmjének színpadi adaptációja Bagó Bertalan rendezésében látható. Ezt követi másnap a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadása, Tamási Áron Vitéz lélek című műve Török Viola rendezésében a Bekecs Néptáncegyüttes közreműködésével.
Május 10-én, szombaton a Csíki Játékszín előadását, Gogol A revizor című komédiáját láthatja a közönség Parászka Miklós rendezésében. A szemlét a nagyszínpadon az Újvidéki Színház zárja Henrik Ibsen Rosmersholm című drámájával, amelyet Anca Bradu rendezett.
Az Arizona Stúdióban az Aradi Kamaraszínház számos díjat nyert produkciója, Alina Nelega Rudolf Hess tízparancsolata című darabja, Tapasztó Ernő rendezése kezdi a programot. Ezt követi a nagyváradi Szigligeti Színház Forgách András A fiú című darabjával az író rendezésében.
Május 9-én, pénteken a marosvásárhelyi Yorick Stúdió produkciója, Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámája látható Sebestyén Aba előadásában, Sorin Militaru rendezésében. Május 10-én, szombaton a Zentai Magyar Kamaraszínház adja elő Bertold Brecht Koldusoperáját László Sándor és Balázs Áron rendezésében.
A szemle utolsó stúdióelőadása a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkciója, Martin McDonagh Leenane szépe című tragikomédiája, a darabot Upor László állította színpadra.
A szemle előadásait közönségtalálkozók követik, amelyeken a produkciók alkotóival találkozhatnak az érdeklődők.

Hirdetés