Dübörög az erdélyi gazdaság

Újabb kolozsvári ipari park kivitelezését írták alá szerdán. Reszkess, Bukarest!
Hirdetés
Kolozsvár szomszédságában elkezdődhet a negyedik ipari park építése. A létesítmény kivitelezési szerződését szerdán írta alá Horea Uioreanu, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke.
 
Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Tetarom 4 ipari park a Kolozsvárral szomszédos Erdőfelek (Feleacu) község területén, Kolozsvár keleti körgyűrűje mellett épül fel 85 hektáros területen.  A beruházás 36,3 millió lejes költségeinek a felét a megyei önkormányzat biztosítja 41 százalékát az Európai Unió, kilenc százalékát pedig az országos költségvetés fedezi. 
 
A kivitelezőnek – a szerdán aláírt szerződés szerint – húsz hónap áll rendelkezésére a munkálatok befejezésére. Az ipari parkban napelemparkot is építenek, amelyik a létesítmény energiaellátását biztosítja. Egyelőre nem lehet tudni, hány cég telepedik meg az új létesítményben. 
 
A Tetarom három ipari parkot tart fenn Kolozs megyében. A legismertebb a zsuki Nokiagyár, ami most a Boschnak és a DeLonghinak ad otthont. A Tetarom 2-n pedig az Emerson cég működik.
 
Az ipari parkok állami támogatásban részesülhetnek, nem kell adót fizetniük a telek mezőgazdasági használatból való kivonásáért, és nem adóznak az ingatlanok és a telek után sem.

Hirdetés