Kusturica lerántotta a leplet Gavrilo Principről

És még puszit is nyomott a merénylő arcára. FOTÓ!
Hirdetés
Szobrot emeltek Gavrilo Principnek, a vajdasági Bácstóváros (Tovarisevo) faluban az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából. A Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetőjének emlékművét Emir Kusturica világhírű szerb filmrendező leplezte le.
 
A bácskai Palánkához közeli faluból az első világháború előtt körülbelül 50 fiatal tanult Szarajevóban, ahol az Ifjú Bosznia nevű politikai-forradalmi-nemzeti ifjúsági szervezet tagjai voltak – hangzott el a szoboravató ünnepségen. 
    
Princip száz évvel ezelőtti lövése nem csak az ő életét változtatta meg, hanem minden szerbét, aki akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchia területén élt. Matija Beckovic költő ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a háború szerb áldozatairól sem szabad megfeledkezni.
 
Emir Kusturica rendező – aki filmet készít a merénylő életéről – arról beszélt, hogy Princip nélkül nem létezne modern szerb állam. “Mivel az országok különböznek egymástól, gyakran előfordul, hogy azok, akiktől azt várnád, hogy magasztalják Principet, megfeledkeznek róla, azok viszont, akiktől semmit sem várnál, mindent megtesznek érte” – fogalmazott az alkotó, aki ezzel arra is utalt, hogy Bácstóváros lakosai állami támogatás nélkül, saját forrásból emelték a szobrot.
 
Fotó: D. Dozet

Hirdetés