Ceaușescut többször is meg akarták ölni

Végül csak 1989-ben sikerült kvázi hivatalosan, de előtte 30 évig tettek pár sikertelen kísérletet. Amit sokáig szerveztek, azt gyorsan leleplezték.
Hirdetés

Mégiscsak volt néhány emberben akár a tettekig menő elhatározás arra, hogy véget vessen a Ceaușescu-diktatúrának a kondukátor kiiktatásával. A maszol.ro hírportál foglalta össze a bő 30 év nem túl gyakori kísérleteit.

Az elsőről ma sem lehet tudni, hogy merénylet volt, vagy csak a szovjet pilóták bénáztak, amikor a román küldöttséggel 1957-ben landoltak Moszkvában, és nekimentek a repülővel egy fának. Nicolae Ceaușescu csak zúzódásokat szenvedett, az akkori román külügyminiszter és a személyzet egyik tagja hunyt el.
 
Ceaușescunak volt hasonmása, aki ezredesi rangban szolgált, de neki meg egy hamis riasztása. Később négy sofőr próbálta lelőni a diktátort, és bár fegyvereket ugyan szereztek, az akcióig már nem jutottak el.
 
Ceaușescut meg akarták puccsolni is, amikor 1985-ben kanadai látogatásra készült, de az összeesküvőket – köztük egy magyar tábornokkal – még előtte leleplezték. Merénylők legközelebb Elenáig jutottak, Nicolae Ceaușescu rossz szellemének tartott feleségéig, de egy őrnagy megmentette.
 
A merényletkísérletekről bővebben az alábbi linken lehet olvasni.

Hirdetés