Újabb bíróság meszelte el az RMGC verespataki projektjét

Nem hozott megváltást a verespataki aranybánya-beruházást kezdeményező RMGC számára a nagyhét: egy újabb bíróság is ellene döntött.
Hirdetés

A  suceavai bíróság jogerősen felfüggesztette a verespataki aranybányát tervező beruházó régészeti mentesítési engedélyét, amely a Kirnyik-hegységre vonatkozik – közölte csütörtökön a beruházást ellenző civil szervezet.

Az Alburnus Maior Egyesület közleménye szerint a 2011-ben kibocsátott hatósági régészeti mentesítési bizonylat a Kirnyik-hegységre vonatkozott, amelyben értékes római kori bányajáratok maradtak fenn.

Az egyesület közleményében felidézte, hogy a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat első régészeti mentesítési engedélyét 2007-ben semmisítette meg a brassói ítélőtábla. Most a suceavai ítélőtábla döntött az engedély felfüggesztéséről, ami azt jelenti, hogy nem lehet elkezdeni a régészeti mentesítést, amíg annak megsemmisítésére vonatkozó másik perben nem születik ítélet a buzaui törvényszéken. Az egyesület jogászainak becslése szerint ez utóbbi perben a jogerős ítélet körülbelül két év múlva várható.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a Kovászna megyei törvényszék egy kedden kimondott ítéletben első fokon érvénytelenítette azt az iratot is, amellyel a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Hatóság 2011-ben kedvezően véleményezte az RMGC területrendezési tervét.

Hirdetés

Az Alburnus Maior szerint a két bírósági ítélet komoly akadály a beruházónak abban a tervében, hogy megnyissa a tervezett ciántechnológiás aranybányát, és kitermelje a becslések szerint Verespatakon és környékén rejlő 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt.

 

Hirdetés