Úristen, itt járt Jézus!

És kiderült, a kolozsvári kálvária Matyitól a szopós ikrekig tart. Színházaltak a görög katolikusok. Még nem épp a Passió, de már szinte a History Channel. Live.
Hirdetés

Tévedtünk tegnap, nem a tojások lettek a szentséges látványosság csúcsai a kolozsvári Főtéren. Hanem Jézus. A görög katolikus. Aki nálunk nem görög, hanem román. Római katonákkal. Akik meglepően békések voltak. Őt is békén hagyták, nem hogy nem ostorozták, még egy lájtos vesszőzést sem eresztettek meg.

Igaz, Jézus is békén hagyta a húsvéti vásárt, pedig itt zajlik a Szent Mihály-templom mellett. 
 
Kálvária a kolozsvári Főtéren
 
Jézus epifániája megelőzte a processziót. Egyszercsak ott volt a téren két katonával. Ő tartotta szóval a sajtót, míg végre befutottak a hívek és a papok. Akik olyan komolysággal meneteltek a színházi jelmeztárból öltözött Jézus és a katonák mögött, hogy ezt már nem bírtam komolyan venni. Bocsi. Ha látványszínházat csinálnak a keresztútból, a reverendát is csak jelmeznek látom. Hogy a főpapi lila sapeceket ne is említsem.
 
Kálvária a kolozsvári Főtéren
 
Ez volt az egyetlen leborulás a keresztút során. 
 
Kálvária a kolozsvári Főtéren
 
Az objektív hírszolgáltatás hazai nonplusultrája élőben közvetítette a tízperces, ötvenfős, szabadtéri ájtatosságot. Amikor több ezren tüntettünk ugyanitt, arra egyáltalán nem volt kíváncsi.
 
És hol vagyunk még Nagypéntektől. Szóval így járt Jézus a Főtéren:
 
 

Hirdetés