Temetik a huzalokat az erdélyi városokban

Előbb-utóbb a föld alá kerülnek a városképet rondító kábelek. Sok városban azonban a jelenlegi állás szerint sajnos csak utóbb.
Hirdetés

Folyamatban van a villanyoszlopokon végigvezetett huzalok föld alatti járatokba való lefektetése a legtöbb erdélyi és partiumi városban, ahol a felújítási munkálatokkal párhuzamosan a kábelek elásását is elvégzik már évek óta. Egyes megyeszékhelyeken ezzel szemben továbbra is akadozik a folyamat, mivel nincs egységes, illetve egyértelmű jogi keret, amivel az önkormányzatok a szolgáltatókat kötelezhetnék a városképet esztétikusabbá tevő eljárásra. 

A Székelyföldön meglehetősen jó a helyzet: Sepsiszentgyörgy belvárosából például már évekkel ezelőtt teljes mértékben eltüntették az utcaképet zavaró kábeleket. Csíkszeredában felemás sikerrel zajlik a vezetékek elrejtése: egyes utcákban ezt összhangba hozták a felújítási munkálatokkal, máshol viszont nem sikerült idejében kiegyezni a szolgáltatóval, így a friss aszfalt fölött megmaradtak a kábelek.

Ennél nagyobb a probléma Marosvásárhelyen, ahol eddig mindössze hat utcában sikerült elásni a vezetékeket. Kolozsváron ezzel szemben jól haladnak a folyamattal: tavaly és idén összesen 38 utcában kezdték el a város föld alatti vezetékhálózatának kiépítését, amelynek egy része már el is készült.

Nagyváradon a napokban írtak ki közbeszerzési eljárását 100 ezer négyzetméternyi közterület bérbeadására: a licitet megnyerő befektető fogja kialakítani a föld alatti vezetékrendszert. Szatmárnémetiben eközben a törvény homályosságával takaróznak.

Hirdetés