Trükköznek a vendéglőben? Ne fizess!

Ha nem kaptál számlát, távozz fizetés nélkül a vendéglőből – tanácsolják az idegenforgalmi vállalkozók, akik így próbálják visszaszorítani a feketézést.
Hirdetés

Görög módra, fizetés nélkül távozzanak azok a vendégek, akiknek a pincér nem adott számlát – ajánlják a vendéglőbe és bárokba járóknak a turisztikai munkáltatók, hátha így sikerül kifehéríteniük valamennyire az ágazatot.

Lucia Morariu, az Utazási Irodák Országos Egyesületének (ANAT) elnöke elmondta, ha fennáll a veszély, hogy a vendég fizetés nélkül távozik, akkor a pincér biztos hivatalos számlát fog adni. Így – tette hozzá a szakember – nem lesz már lehetőség adócsalásra, nőnek a költségvetési bevételek, ami pedig a turisztikai munkáltatók számításai szerint lehetővé teheti, hogy a jelenlegi 24 százalékról 9 százalékra csökkentse a kormány az idegenforgalmi étkeztetés általános forgalmi adóját (áfa/TVA).

A minisztériumhoz benyújtott beadványukban a turisztikai vállalkozók azt is kérték, hogy legyen adómentes az újra befektetett profit és könyveljék el exporttevékenységnek a külföldi turisták fogadását. Szeretnék továbbá elérni egy gyógyturisztikai népszerűsítő projekt összeállítását.

Amint arról beszámoltunk, korábban az is felmerült, hogy az ágazat kifehérítése érdekében 16 százalékos adót vetnének ki a borravalóra is, hogy a pincérek teljes jövedelmük után adózzanak. Az intézkedés azonban felemás fogadtatásra talált a szakmán belül.

Hasonló a helyzet a mostani javaslatokkal is. Van, akit az háborít fel, hogy az ágazatra úgy, ahogy van, rásütik az adócsalás bélyegét, mások szerint a feketézés nem csak az étkeztetésre jellemző, így előbb a teljes mértékben feketén üzemelő egységeket kellene kiszorítani a piacról.

 

Hirdetés