Széles vásznak megmentői

Az elmúlt huszonöt évben mintegy 400 mozi tűnt el Románia kulturális térképéről. Ezeket most újra térképre helyeznék – igaz, csak virtuálisan.
Hirdetés

Eltűnt mozik nyomába eredt a Román Filmeket Népszerűsítő Egyesület, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) támogatásával. Internetes mozgalmat indítottak az országban egykoron működő hagyományos mozik szó szerinti feltérképezésére.

Egy olyan digitális térképet kell elképzelnünk, amelyen a még működő mozik mellett feltüntetik, és dokumentálják azokat is, amelyek a kommunizmus idején élték hőskorukat. Ezekben jobbára ma már valamilyen gazdasági tevékenységet folytatnak, de nagyon soknak közülük annyira leromlott az állaga, hogy üresen, elhagyatottan áll, ha még áll egyáltalán.
 
A Salvați Marele Ecran elnevezésű kampány célja menteni a menthetőt: muzeális értékkel bíró fényképeket, képeslapokat, archív felvételeket, valamint régi történeteket lehet megosztani  a mozikkal kapcsolatosan. Ezen koncepció mentén készült el Alexandru Belc rendezésében a Cinema, Mon Amour című dokumentumfilm is, amelyben a még működő mozik mindennapjaiba nyerünk betekintést.
 
A mozgalom digitális térképére egyelőre 174 mozi került fel. Megtudhatjuk például, hogy Kolozs megyében a 70-es években 209 mozi működött, még ennél is több Maros megyében, ahol összesen 246 mozit tartottak nyilván. Egyéb érdekességekért érdemes felkeresni a honlapot vagy a mozgalom Facebook-oldalát

Hirdetés