Szigorúan ellenőrzött szekerek

Ha valaki azt hitte, hogy csak vicc a sepsiszengyörgyi szekértilalom, a saját bőrén, illetve pénztárcáján tapasztalhatta meg, hogy bizony nem az.
Hirdetés

Már a tilalom első napján, április 1-jén négy szekeret kobozott el a helyi rendőrség, és újabb néggyel gyarapodott az „állomány” az elmúlt két hét alatt. A tilosban közlekedő szekeresek nagy része visszavásárolta a járművét, de akadt olyan is, amelyről inkább lemondott a tulajdonosa, legalábbis eddig nem váltotta ki azt. Tischler Ferenc sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint a tilalom haszna máris érzékelhető, hiszen láthatóan tisztábbak és biztonságosabbak lettek azok az útvonalak, amelyeket a szekeresek használtak.

A szekeres közlekedésre vonatkozó szigorítás nem hozza hátrányos helyzetbe azokat, akik földjeik megművelésére, fakitermelésre, más munkavégzésre használják a járművet, viszont megfékezi a kukázókat, és az éjszakai terménylopásokat. Lehetőség van engedély kiváltására is, melynek esetében nem büntetik a szekerezőket. A tilalom bevezetése előtt amúgy az illetékesek felhívták az érintettek figyelmét, hogy keressenek más közlekedési lehetőséget, vagy pedig változtassanak életmódjukon, ezt azonban a jelek szerint sokan nem vették komolyan.

Hirdetés