Várostörténeti tárlathoz gyűjtenek anyagot Csíkszerdában

Csíkszeredai vagy? Megvan a nagypapa hokibotja vagy a nagymama rekamiéja? Irány vele a múzeum, mert épp jók lesznek a készülő várostörténeti tárlathoz!
Hirdetés

Egykori jégkorongozó kalapja és korcsolyája, régi kereskedő család bútorai, Csíkszereda kiürítési parancsa 1944 őszéről, régi gyógyszertári bútorok – ilyen és ehhez hasonló felajánlások érkeztek a Csíki Székely Múzeumhoz azt követően, hogy tavaly októberben meghirdették: 2016-ra várostörténeti tárlatot szerveznek, s ehhez várnak anyagot a lakosoktól.

Mint Gyarmati Zsolt múzeumigazgató elmondta: személyesen is felkeresik a régi csíki családokat vagy azoknak a leszármazottait, akiknek tulajdonában még akadhatnak érdekességek.

Az intézményvezető kezdeményezésére ugyanakkor a gyűjtőcsoport is alakult.

„Nagyon szerteágazó ez a történet, persze a kiállításon főként azokat a részleteket mutatjuk be, amelyeket megfelelően tudunk érzékeltetni a tárgyak segítségével, illetve ha nincs ilyen anyag, megpróbáljuk ezt fotókkal vagy terepasztal segítségével bemutatni” – részletezte a múzeumigazgató.

Sok minden gyűlt össze, de még várják az 1990 előtti időszakokból származó tárgyakat, iratokat, fotókat, hangfelvételeket, esetleg videókat.

Részletek az alábbi linken.

 

Hirdetés