Gerillarestauráció a váradi Pannóniában

A törvényekre is fittyet hány örömében Ioan Micula – férjhez megy a lánya, így gyorsan ki kell puccosítani a családi tulajdonban levő nagyváradi ex Pannónia Szállót. Mit számít, hogy műemlék, kurjanthatta, miközben belekortyolt Scandic Vodkájába.
Hirdetés

Engedélyek nélkül, a műemléki védettségre fittyet hányva kezdtek hozzá a nagyváradi Bémer (Ferdinánd) téren álló egykori Pannónia Szálló földszintjén működő Transilvania étterem felújításába. Ám várhatóan még ma megbánhatják, mert a műemlékvédelmiek más hatóságokkal karöltve kiszállni terveznek, s amellett, hogy leállítathatják az illegális munkálatokat, 4000-8000 ezer lejes bírságot is kiróhatnak.

Ha mernek.

Az ifjabb Guttmann József által 1903-ban építtetett, majd rá egy évre megnyitott szálló ugyanis évek óta a milliomos Bihar megyei testvérpár, Ioan és Viorel Micula – a Frutti Fresh és a Scandic Vodka atyjai – tulajdonában van.

Most egyébként sajtóinformációk szerint azért a nagy tatarozási láz a szecessziós jegyeket is magán viselő eklektikus vendéglátó-ipari egységen, mert férjhez készül Ioan Micula nagyobbik lánya, addigra pedig ki akarják puccosítani a lagzi várható helyszínét.

A Krónika információi szerint mostanáig részben épp a fivérek „státusa” bátortalanította el a helyi illetékeseket abban, hogy erélyesen lépjenek fel ellenük.

A lap érdeklődésére Lucian Silaghi, a Bihar megyei művelődési igazgatóság vezetője megerősítette a gyanút, amely szerint a tulaj nem kért jóváhagyást a műemlékvédelmi bizottságtól, pedig a műemlékvédelmi épületekre vonatkozó törvény mindenkire vonatkozik.

„Oda komplex terv kell, még a használt burkolóanyagokra vonatkozóan is. Vannak század eleji fotók, amelyek alapján pontosan restaurálni lehet a festést. A padlózat gondot okozhat, de ahhoz is kompatibilis megoldást kell találni. A belső dekort meg kell őrizni eredeti állapotában, másképp felosztani nem szabad” – magyarázta Emődi Tamás nagyváradi építész is, aki egyike azon négy mérnöknek, akik a város műemlékvédelmi épületeinek felújítására tervet készíthet, illetve láttamoztathat.

Hirdetés