Erdélyi animáció nyerte a román filmközpont pályázatát

Büszkék lehetünk a Felméri-Lakatos-Drakula álomtrióra. Személyükben ugyanis erdélyi győztest hirdettek a román filmközpont animációs pályázatán.
Hirdetés

Erdélyi győztest hirdettek a román Országos Filmközpont (CNC) 2013-as pályázatának animációsfilm- szekciójában: Lakatos Róbert és Felméri Cecília közös projektjét, a Draculato(u)rt találták a legígéretesebbnek. A fikciós nagyjátékfilmek kategóriájában Cristian Mungiu a nyertes.

Felméri Cecília a Filmtett kérdésére elmondta: a Draculato(u)r a két kolozsvári filmes régóta dédelgetett közös filmterve, korábban az MTVA-hoz is pályáztak vele dokumentumfilmes kategóriában. 50 perc körüli időtartamban gondolkoznak, az animációs dokumentumfilm rajzolója pedig Jánosi Andrea lesz. A választott technika hasonló a szintén vele közösen készült Mátyás, Mátyásban alkalmazotthoz: interjúkat készítenek, amelyeket kézirajz-animációval fognak illusztrálni.

Az interjúk a Drakula-mítoszt járják körül, azt próbálják kideríteni, mennyire ismerik, hogyan vélekednek az itt élők arról a legendáról, amelyet a külföld a leggyakrabban Erdélyhez kapcsol. Néhány beszélgetést korábban már rögzítettek is, az alanyok köre pedig igen sokszínű. Megkerestek például a Drakula-kastélyként számon tartott törcsvári kastély környékén élő pásztorokat, aki sosem hallott a vámpírgrófról, és beszélgettek olyanokkal, akik a Drakula-turizmusból anyagi hasznot húznak.

Amúgy az erdélyi animáció sorsa kicsiny szerkesztőségünknek is szíve csücske, nemrég fel is állítottunk egy ranglistát arról, hogy melyek a mi kedvenceink.

További érdekességek az alábbi linken.

 

 

Hirdetés