Veszélyben a kormányzati rendszerek a Windows XP miatt

Közintézmények és bankok számítógépes rendszere került veszélybe, miután keddtől megszűnt a Windows XP operációs rendszer terméktámogatása. A hackereké jövő.
Hirdetés

Romániában mintegy százezer kormányzati számítógépet érint a Microsoftnak keddtől életbe lépő kereskedelmi döntése, amelynek értelmében megszűnt a Windows XP operációs rendszer terméktámogatása – derült ki Răzvan Cotovelea informatikai miniszter nyilatkozatából.

A tárcavezető azért nyilatkozott az állami hatóságok számítógépeinek helyzetéről, mert a Microsoft keddtől nem biztosít többet javítócsomagokat, nem frissíti az operációs rendszert. A 2003-as fejlesztésű szoftver terméktámogatásának megvonása következtében Romániában keddtől azonnal mintegy 35 ezer számítógép válik sérülékenyebbé, de a következő egy évben százezerre nőhet ezeknek a száma.

A tárcavezető rámutatott: a hatóságok ugyanakkor nem rendelkeznek pontos kimutatással arról, hogy hány darab, ilyen szoftverrel futó számítógép van az állami intézményekben. Hozzátette, a következő időszakban számos gép elavul, és ki kell cserélni, ezért a következő 4-5 hónap feladata felmérni, hogy Romániában pontosan hány kormányzati számítógép van, milyen licenccel működnek, és hány új licencre van szükség.

Cotovelea elmondta, hogy a terméktámogatás megvonásának hatásait úgy ellensúlyozzák, hogy vírusölő programokat használnak, és mint mondta, a hatóságok rendelkeznek hardverekkel és szoftverekkel, amelyek kellő védelmet biztosítanak a különböző állami rendszereknek és adatbázisoknak. Hozzátette: a kormány hajlandó új szerződés megkötéséről tárgyalni a Microsofttal, amennyiben ez utóbbi ajánlatot tesz.

Kijelentette: a központi és a helyi államapparátusban dolgozó hivatalnokok számítógépei biztonságban vannak, és nem számítanak semmi rendellenességre.

A Krónika eközben arról számolt be, hogy országos viszonylatban több millió romániai számítógép kitett mostantól különböző vírusoknak és más, a biztonságra és az adatok titkosságára veszélyes trükknek. Információik szerint ugyanakkor a közintézmények számítógépeinek mintegy 70 százaléka használhat XP-t.

A kormány viszont keddig nem kért haladékot a Microsofttól, miközben Nagy-Britannia és Hollandia hasonló megfontolásból kérte a határidő kitolását, igaz, eurómilliókat pengettek le cserében a Microsoftnak.

A lap idézte a Digi 24 hírcsatornát is, amely úgy tudja, hogy banki számítógépek, illetve bankautomaták is működnek még Windows XP-vel.

Hirdetés