Halasztással rajtolt Nagy Zsolték ügyének fellebbviteli tárgyalása

Halasztással kezdődött az úgynevezett stratégiai privatizációk perének fellebbviteli tárgyalása. Nagy Zsolték ügye legközelebb április 28-án kerül terítékre.
Hirdetés

Halasztással kezdődött a legfelső bíróságon (ICCJ) hétfőn az úgynevezett stratégiai privatizációk perének fellebbviteli tárgyalása; az ügyben első fokon Nagy Zsolt volt távközlési minisztert, az RMDSZ volt politikusát is letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A bíróság honlapján közzétett bejegyzésből kiderült, hogy a másodfokon eljáró öttagú bírói tanács azért halasztotta április 28-ára a fellebbviteli tárgyalást, mert nem sikerült az ügy valamennyi érintettjét szabályosan beidéznie.

Decemberben első fokon felmentette a hazaárulás vádja alól, de bűnszövetkezetben való részvételért ötéves szabadságvesztésre ítélte az RMDSZ volt tisztségviselőjét az ICCJ háromtagú bírói tanácsa. Ugyanebben az ügyben Codruț Șereș, a Tăriceanu-kormány volt gazdasági minisztere bizalmas információk kiszivárogtatásáért hat év letöltendő börtönbüntetést kapott.

A két miniszter és másik négy társuk ellen 2009-ben emelt vádat a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) nemzetközi bűnszövetkezet támogatása és hazaárulás címén. Az ügyészek szerint 2005-ben és 2006-ban törvénytelenségeket követtek el részben vagy egészében állami tulajdonú vállalatok privatizációs eljárása során.

Perüket a bíróság időközben összekapcsolta egy ezzel összefüggő, 2006-ban kirobbant kémbotrány ügyében indított eljárással. A legsúlyosabb büntetést a kémhálózat vezetőjének tartott bolgár Sztamen Sztancsev kapta: őt 11 évre ítélte a bíróság.

Nagy Zsolt szerint mások telefonbeszélgetéseinek lehallgatásából alaptalan következtetéseket levonva, igazságtalanul mondta ki őt bűnösnek a bíróság.

Az RMDSZ-es politikus 2004 decembere és 2007 júniusa között vezette a távközlési minisztériumot. Tisztségéből való felfüggesztése után visszavonult a politikától.

Hirdetés