Büntetnék a holokauszt következményeinek nyilvános alábecsülését is

A holokauszttagadás mellett következményeinek bagatellizálása is büntethetővé válhat, ha a képviselőház elfogadja azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyre a felsőház már rábólintott.
Hirdetés
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) három szenátora, köztük Crin Antonescu pártelnök által beterjesztett javaslat értelmében hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés vagy bírság jár majd a holokauszt következményeinek „nyilvánvaló minimalizálásáért”.
 
Az indítvánnyal azt a 2002-ben elfogadott kormányrendeletet módosítják, amelyet a román parlament 2006-ben fogadott el és emelt törvényerőre. A rendelet az idegengyűlölő, rasszista és fasiszta jellegű szervezetek betiltását szabályozza, és egyebek mellett tiltja, hogy háborús bűnösök vagy emberiesség elleni bűntettet elkövetők személyi kultuszát ápolják. Erre hivatkozva büntették eddig is mindazokat, akik irodalmi esteket szerveztek a háború bűnösnek tartott Wass Albert vagy Nyirő József emlékére.
 
A rendelet kiegészült úgy, hogy a holokauszt, a népirtás vagy emberiesség elleni bűntett következményeinek „a nyilvánosság előtti nyilvánvaló minimalizálása” is büntetendő.
 
A beterjesztők a legionárius jellegű szervezeteket is a betiltandó egyesületek közé sorolták. A kezdeményezők szerint a legionarista szó beemelése a törvénybe azért szükséges, mert ennek a törvényből való kihagyása lehetőséget teremt arra, hogy a legionarista és a fasiszta szervezeteket megkülönböztessék a bíróságok, miközben lényegében ugyanolyan jellegű szerveződésekről van szó. 

Hirdetés