Bekerültünk a világtévébe

Ami kész csoda. Mert a CNN szerint a tordai sóbánya a világ második legcsodásabb földalatti csodája.
Hirdetés

A CNN is szereti a titkos népszerűsítő csodafegyvert: a listázást. Most a föld alatt nézett szét, hogy mit listázhat onnan ki. Travel+Leisure rovatában kiválasztotta a tíz legmenőbb helyet, ahova a Nap nem süt be.

A legmenőbb egy ötmérföldes folyó a Fülöp-szigetek alatt, ami a Puerto Princesa névre hallgat, második pedig a tordai sóbánya itt a szomszédunkban. 
 
A többszáz éves bányát pár éve alakították át turistalátványossággá és kezelőközponttá, a sós levegő ugyanis hat a különböző tüdőbántalmak és asztma ellen, sőt az allergia ellen is felveszi a harcot.
 
A tordai sóbányát minimális eszközökkel, néhány faszerkezettel és sok-sok neon fénycsővel tették látványossá. A kosarazás, pingpongozás és csónakázás mellett időnként konferenciákat, előadásokat is filmvetítéseket is tartanak, tavaly például a TIFF is levonult pár rövidfilmmel.
 
A tordai sóbánya olyanokat nyomott még lejjebb a föld alá, mint egy izlandi vulkán lávakamaráját, a mexikói kristálybarlangot, a római katakomba-templomokat vagy amerikai földalatti kerteket.
 

Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés