Repeszt az aktivizmus a repesztés ellen

Gyülekeznek a zöldek a kolozsvári Főtéren. Azok, akik nem akarják, hogy elgázosítsák az ivóvizünket.
Hirdetés

Ismerős arcok gyülekeznek délután három óra óta Matyi előtt: az őszi, a verespataki ciános bányaterv elleni tüntetésekről ismerős arcok. A kemény mag ma körülbelül 60 hazai és 12 külföldi településen gyűl össze (szóródik szét?), hogy a palagáz kitermelésének hidraulikus repesztéses technológiája ellen tiltakozzon.

Romániában a Vaslui megyei Pungești-en készülnek az első hivatalos próbafúrásra, de aktivisták szerint az országban több hagyományos gázszondánál is terveznek hidraulikus repesztést, hogy megnöveljék az illető kitermelési helyszín gázhozamát.
 
Palagáz elleni tüntetés Kolozsváron
 
Kolozsváron egyelőre ötven körüli személy gyűlt össze a Főtéren, nagyjából harmaduk lehet sajtós. A rendőrség és a csendőrség járőregységei megszaporodtak a téren. Az aktivisták egyelőre transzparenseket feszítenek ki, és újakat írnak.
 
A hidraulikus repesztés módszere azért káros, mert az ivóvíztartalékokat tartalmazó talajvízréteget is átfúrják ahhoz, hogy leérjenek az üledékes palarétegekig, ahova káros vegyszerekkel kevert vizet és homokot pumpálnak. Nagy nyomással repedéseket hoznak létre a palarétegben, amelynek szemcséiből felszabadul és kitermelhető mennyiségben gyűlik össze a földgáz.
 
Palagáz elleni tüntetés Kolozsváron
 
A technológia korántsem tökéletes, az ezt tíz éve dömpingméretben alkalmazó Egyesült Államokból most érkeznek tömegesen a hírek a károkról és szennyezésekről, mivel ott sok lakott településen is fúrnak. Gyakran metángáz kerül a talajvízbe, az ezt ivó emberek és állatok különböző megbetegedéseket szereznek. 
 
A repesztő folyadék egy részét a kitermelő cégek visszanyerik a felszínre, hogy újra hasznosítsák, de gyakran nem tárolják biztonságosan, és a rákkeltő anyagok bekerülnek a vízbe, talajba, a természetes körforgásba.
 

A moldvai Pungești

lakói és a zöldek erőteljesen tiltakoztak tavaly ősszel, amikor a Chevron megkezdte a szonda alapjának megépítését. A tiltakozás hatására a csendőrség azóta is megszállva tartja a települést: „speciális közbiztonsági zónát” hoztak létre a településen. A kifejezés tulajdonképpen nem szerepel a román jogrendszerben, az őszi kommunikációban használták, hogy ezzel indokolják a tulajdonképpen szükségállapotra utaló intézkedéseket (igazoltatás lépten-nyomon, gyülekezés megtiltása stb.).
 
palagázas tüntetés Kolozsvár Főterén
 
Az itthon és külföldön ma tüntetők a Pungești-en bevezetett és illegálisnak tekintett csendőri intézkedések ellen is tiltakoznak.
 

Időközben megérkezett a térre

a kolozsvári aktivista család a fából faragott szondájával, és beindult a skandálás is: „Minden párt ugyanolyan szemét”, „Ne a nagyvállalatok írják a törvényeket”, no meg a szokásos politikuscímkézés.
 
Palagázas tüntetés a kolozsvári Főtéren
 
Legtöbb hetvenen lehetünk a Főtéren, nyitott a mikrofon, azaz bárki élhet a szólás szabadságával, és ezt többen meg is teszik. Egy bácsi az előbb épp arról beszélt lelkesen, hogy vigyázzunk, mit hiszünk el a politikusok szájából, hogy figyeljünk a valódi problémákra, mint például a környezetszennyező megaprojektek, és legyünk szívesek nem ugrani egymás torkának etnikai alapon.
 
Ha valaki túl hosszan vagy olyasmit szövegel, ami nem nyeri el a pár tucatos hallgatóság tetszését, egyszerűen addig zajonganak és skandálnak („Együtt megmentjük Romániát”, „Nem akarunk palagázat”).
 

Baráti és családi csevelybe torkollt

a vasárnap délután a Főtéren, a tüntetés nem csapott át menetelésbe vagy katarktikus kiabálásba. Öt óra fele megszavaztuk, hogy ezután minden vasárnap délután háromkor itt találkozunk, és nagyjából feloszlottunk.
 
 
Fél hatkor viszont megjött a kolozsvári Dub Fx, és rögtönzött próbát tartott, mert koncertnek még nem lehet nevezni. De ha minden vasárnap próbateremnek használja majd a teret, még lehet belőle valami.

Hirdetés