Minden ötödik érvénytelen

Választ a nemzet. Íme, néhány mai adat a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok szavazását illetően.
Hirdetés

A Nemzeti Választási Iroda eddig mintegy 73 ezer levélszavazatot dolgozott fel, tájékoztatásuk szerint minden ötödik szavazat érvénytelen. A 200 ezer választásra jogosult levélszavazó közül – a szombat reggeli adatok szerint – már 126 ezren leadták szavazatukat. Ez a szám bizonyára jócskán megugrott, hiszen sokan hagyták utolsó pillanatra szavazatuk leadását. Sorok alakult ki mind a főkonzulátusokon, mind az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban. 

Aki elmulasztotta leadni, illetve postázni az a levélszavazatát még a voksolás napján, holnap is leadhatja az egyéni választókerületi székhelyek választási irodáiban, illetve a külképviseleteken.

Vasárnap reggel 6-tól este 7-ig lehet szavazni Magyarországon 3176 település 10 386 szavazókörében; a névjegyzékbe 8 millió 19 ezer 566 választópolgárt vettek fel, ebből átjelentkezéssel 120 304 szavazhat, a 97 külképviseleten pedig 28 162.

Elterjedtek olyan hírek, hogy azok a határon túliak, akik levélben szavazhatnak, a választásig lakóhelyet létesítenek Magyarországon, hogy így befolyásolják a szavazást. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke mai sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet: ha valaki átvette a levélszavazási csomagot, és ezt követően létesít Magyarországon állandó lakcímet, csak egyéni jelöltre voksolhat vasárnap. Összesen 79 ilyen választópolgár van, a legtöbben, heten Vásárosnaményban létesítettek lakhelyet – tette hozzá. 

Fotó: AFP via 444.hu

Hirdetés