Itt vannak a legjobb erdélyi animációk

Olyan nincs is! Persze, persze, de egy pillanatra félretettük kétségeinket, mérlegeltünk, pontoztunk – és nem restelltük tornasorba állítani őket.
Hirdetés

Az erdélyi animáció olyan, mint a magyar animáció, ami meg olyan, mint a világ animációja – gondolná az ember. Önálló alkotók sajátos és stilizált képi világgal, univerzális jelek és szimbólumok – látszólag ugye semmi erdélyi nincs benne. De akkor létezhet-e erdélyi magyar animációs filmművészet? Dagadó kebellel jelentjük ki, létezhet. (Csak ki kell tenni az idézőjeleket :D) „Sajátosan erdélyi animációról nem beszélhetünk. Vannak viszont olyan filmek, amelyekben témájuknál fogva megjelenik egyfajta erdélyi couleur locale. Gondolhatunk például Jakab-Benke Nándor A nem szabványos rénszarvasára vagy Felméri Cecília Mátyás, Mátyására” - mondja Bertóti Attila a Filmtettnek. És tényleg: Fekete Szabolcs Hummogó Rózája például tökéletesen megteremti ezt a specifikusan erdélyi atmoszférát. 
 
Bertóti szerint az erdélyi animációkészítést lelkes (fél)amatőrség, pénzhiány és alacsony átlagéletkor jellemzi. Hiába kérdőjelezik meg a számítógépes szoftverrel készült animáció létjogosultságát, s hogy ebben a szegmensben nem lehet nagyot alkotni. Lárifári.
 
Mindevvel együtt tény, hogy a nagyváradi és a kolozsvári műhelyek csak úgy ontják magukból a jobbnál jobb animációs rövidfilmeket. A szakma nagy és közepes bölényeit nem versenyeztettük. Pláne nem a tanítványaikkal, bár az is érdekes lett volna. Mert közben feltűnt az új generáció, a lánglelkű fiatalság és mondhatjuk, ritka szép dolgokat művel. 
 
A teljesség igénye nélkül következzen egy csokorra való animáció, amelyet minden erdélyinek látnia kell, mielőtt meghal.
 

5. Benkő Zsolt: Dots – The Facebook Stop Motion

 

 

Ha a világ Facebook lenne. Pörfikt kis hibrid. Mindennapjainkról és a legnépszerűbb közösségi szájtról. Illetve arról a furcsa tényállásról, hogy ez a kettő manapság mintha egy lenne.

4. Búzás Anna: A szegénylegény és a kígyó

 

 

Még a legzordabb Főtér főszerkesztő-helyettest is mosolyra bírta. (Ami ritkaság, Örkénnyel szólva.) Világviszonylatban sem tudnánk ennél cukibbat mondani. Szinte belehaltunk.

3. Láng Orsolya: Őszi sanzon

 

 

Láng Orsi alkotása a style over substance iskolapéldája. A forma győzelme a tartalom felett. Tipikus példája annak, hogy sokszor 2 percben többet lehet elmondani, mint másfél, vagy akár két órában. A gyönyörűen megrajzolt és animált történet szívszorító, remek munka.

2. Gergely Szilárd: Bábel tornya manapság

Hirdetés

 

 

Tessék, couleur locale. Pofonegyszerű, mégsem üres, eredeti, mégsem erőltetett. Igen, ezek mi vagyunk. Igen, ezek vagyunk mi. Ebben szinte minden benne van, amit Erdélyről gondolunk.

1. Fekete Szabolcs: We are waiting for the same bus

 

 

Kis szerkesztőségünk egybehangzó véleménye szerint jelen alkotás viszi a pálmát. Rég röhögtünk ekkorát rajzfilmen. Nem mellesleg úgy, hogy az maga volt a nagybetűs keserűség.

 

Hirdetés