Korodi szerint tejelnie kell a váradi önkormányzatnak

Ki kell fizetnie az Európai Bizottság által kirótt 33,4 millió eurós bírságot a nagyváradi önkormányzatnak a szén-dioxid-kvóta késedelmes beszerzése miatt, vallja Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.
Hirdetés

Nagyvárad 2014-re tervezett bevételeinek kétharmadát teszi ki az a bírság, amelyet az önkormányzat alárendeltségében működő hőerőműre rótt ki az Európai Bizottság a szén-dioxid-kvóta késedelmes beszerzése miatt.

A Korodi Attila által vezetett Környezetvédelmi és Klímaváltozás Minisztérium csütörtökön közleményben tudatta, sem a tárcának, sem a román bíróságoknak nincsen mérlegelési joga a bírsággal kapcsolatban.

„Amíg én vagyok a miniszter, a tárca nem fogja sem a román, sem az európai jogszabályokat áthágni” – idézte a Mediafax hírügynökség Korodi Attilát.

A miniszter a múlt heti nagyváradi látogatásán közölte, hogy az önkormányzati tulajdonú Electrocentrale Oradea Rt.-t 33,4 millió eurós bírság kifizetésére kötelezte az Európai Bizottság, mert 2012-ben nem vásárolta meg időben a légszennyezése ellentételezéseként megszabott bizonylatokat.

Korodi Attila szerint a váradi hőerőműnek 334 ezer darab kvóta beszerzését kellett volna 2012. április 25-ig nyilvántartásba vetetnie. Ezt nem tette meg, ezért az Európai Bizottság bizonylatonként 100 eurós bírságot szabott meg.

Ilie Bolojan, Nagyvárad nemzeti liberális párti polgármestere egy szerdai sajtótájékoztatón a minisztert hibáztatta a bírság miatt. A polgármester szerint Korodi Attila „katolikusabb akar lenni a pápánál”, amikor a bírságot emlegeti, hiszen csak 48 órát késett a hőerőmű a kvóták beszerzésével.

Az Electrocentrale Oradea Rt. tavaly augusztusban fizetésképtelenséget jelentett, miután 300 millió lejes adósságot halmozott fel. A céghez kirendelt csődbiztos szerint bíróságon próbálják elérni, hogy ne kelljen befizetni a tetemes összegű bírságot.

Hirdetés