Tengerészgyalogosok szállják meg Romániát

Újabb 175 amerikai tengerészgyalogost vezényelnek Romániába. Hadihajó is érkezhet. Az ukránokkal közösen gyakorlatozhatnak. De azt mondják, mindennek még sincs köze az észak-keleti szomszédunknál kialakult helyzethez.
Hirdetés

Az Egyesült Államok 675 fősre növeli az Európában állomásozó válságkezelő erejét és újabb 175 tengerészgyalogost vezényel Romániába, egy, a Fekete-tengerhez közeli bázisra – közölte a Pentagon.

A Konstanca közelében lévő Mihail Kogălniceanu légi támaszpontra települő tengerészgyalogos egység a spanyolországi Moronban állomásozó 500 fős létszámú válságkezelő csoporthoz tartozik majd, amelynek elsődleges feladata az, hogy a 2011-es bengázi terrortámadáshoz hasonló afrikai krízishelyzetekre reagáljon, de az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Steve Warren ezredes szerint bárhová vezényelhető.

Az újabb amerikai egység Romániába küldéséről – a Konstanca melletti bázison már most jelen van mintegy 265 tengerészgyalogos – még tavaly, az ukrajnai válság előtt megszületett a döntés. A bejelentés azonban különleges megvilágításba kerül, miután Philip Breedlove tábornok, az európai NATO-erők főparancsnoka kedden közölte: azt mérlegeli, hogy a szövetséges partnerek biztosítására és a velük való közös gyakorlatozás céljából egy amerikai hadihajót vezényeljen a Fekete-tengerre.

Steve Warren nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az közös flottagyakorlatot hajtson végre az ukrán haditengerészettel. A szóvivő szerint a hajó feladatairól és azok időzítéséről még nem született döntés. 

Az ezredes elmondta, Washington engedélyt kapott Bukaresttől arra, hogy bármikor 600 tengerészgyalogost állomásoztasson Románia területén.

„Őszintén szólva ez nincs kapcsolatban a jelenlegi ukrán helyzettel. Ők az Africomhoz (az Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságához) fognak tartozni és az lesz a feladatuk, hogy az egész térségben képesek legyenek reagálni a válságokra” – mondta a Pentagon szóvivője a Romániába készülő tengerészgyalogosokról.

Hirdetés