Lemondanának a MOGYE magyar oktatói

De testületileg! Így tiltakoznak a szenátusi döntés ellen.
Hirdetés
Amellyel további egy évvel odázták el a magyar tagozat önállósodását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. a magyar tagozat oktatói és a magyar diákok képviselői a kedden késő este tartott tagozati közgyűlésen vitatták meg, hogyan válaszolnak minderre.
 

A tagozat egységesen felháborítónak tartotta az egyetem vezetése jogtipró magatartását

— nyilatkozta az emtíájnak Szilágyi Tibor, a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes. A professzor azt mondta, a vezető struktúrákból való teljes kivonulás akkor történik meg, ha a jövő hét végéig nincs előrelépés a magyar főtanszékek megalakítása ügyében.
 
Közben Borbély László, az RMDSZ alelnöke azt ígérte, hogy jövő héten marosvásárhelyi látogatásra készül Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter.
„Teret szeretnénk engedni a miniszternek, hogy megoldja a marosvásárhelyi egyetemen kialakult áldatlan helyzetet” – tette hozzá Szilágyi Tibor.
 
A rektorhelyettes tájékoztatása szerint az egyetem szenátusából, kari tanácsaiból vonulnak ki, a rektorhelyettesi és dékánhelyettesi tisztségekből mondanak le a magyar oktatók. Megjegyezte, a magyar tagozat közgyűlésén egyetlen ellenszavazattal és hat tartózkodással fogadták el a tiltakozásnak ezt a formáját.
 
A közgyűlés arról is döntött, hogy a magyar oktatók a belső önszerveződés útján létrehozzák azokat a főtanszékeket, amelyek megalakításához az egyetem szenátusa nem járult hozzá, és később arra összpontosítanak, hogy ezeket a struktúrákat ismerje el az egyetem vezetése.
 

Fotó: Antal Erika

Hirdetés