Tíz éve NATO-tag Románia

Romániának a tíz évvel ezelőtti NATO-csatlakozása alkalmából tartott ünnepi ülésen mindenki egyet értett abban, hogy óriási diplomáciai siker volt az Észak-atlanti Szerződés Szervezetbe való belépés.
Hirdetés
Ünnepi ülést tartott Romániának a tíz évvel ezelőtti NATO-csatlakozása alkalmából kedden a parlament. A törvényhozás két házának együttes ülésén Traian Băsescu államfő beszédében hangsúlyozta, a NATO-tagság Románia számára komoly anyagi hasznot is hozott, hiszen 2002 óta – amikor Románia meghívást kapott az észak-atlanti szövetségbe – jelentősen megnőttek a külföldi beruházások, és felgyorsult az ország fejlődése.
 
Băsescu szerint Romániának folytatnia kell európai útját, és a politikusoknak el kell mondaniuk az állampolgároknak, hogy az ország jó úton halad. „Bölcs döntés volt a NATO-csatlakozás, és az csak a román politikusok hibája, és nem a tíz évvel ezelőtt hozott döntésnek a következménye, hogy ma nem él jól valamennyi román állampolgár” – mondta Băsescu. Kiemelte: Románia a modernkori történetében először szövetségese valamennyi nyugati hatalomnak. Úgy vélte, hogy a NATO-csatlakozás után az Egyesült Államokkal való kapcsolat mélyítése javított Románia nemzetközi pozícióján, és ennek a partnerségi kapcsolatnak köszönhetően is a legjobb biztonsági garanciákkal rendelkezik most az ország.
 
Victor Ponta román miniszterelnök szerint Románia 1989 után „kiváltságos” biztonsági helyzetben van, és az a kötelessége, hogy nemzetközi szövetségeseivel együtt biztosítsa Moldova, Grúzia és Ukrajna területi épségét.
 
A parlamenti ülésen az RMDSZ nevében Borbély László képviselő, a szervezet politikai alelnöke is felszólalt. Elmondta, hogy az RMDSZ cselekvően támogatta Románia NATO-tagságát, és a romániai magyar közösségnek is jelentős szerepe volt a NATO és az EU-tagság támogatásában.
 
A politikus elmondta, kellemes meglepetés volt számára a NATO központi irodájában tett látogatásakor az az elismerés, amit Románia a NATO-tisztviselőktől kapott. „Ez egyértelműen arra enged következtetni, hogy az első évtized intenzív együttműködése eredményesnek tekinthető, de eljött az ideje, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk Európa biztonsági kihívásainak” – fogalmazott.

 

Hirdetés