Ponta: sohasem lesz etnikai alapú autonómia

Gesztusértékű kijelentéssel kedveskedett magyar koalíciós partnerének Victor Ponta kormányfő. Leszögezte: sohasem fogadják el az etnikai alapú autonómiát.
Hirdetés

Románia sohasem fogadja el az etnikai alapú autonómiát – szögezte le Victor Ponta miniszterelnök. A kormányfő hétfőn este az Antena 3 hírtelevízióban egyúttal azt a régi bukaresti állítást is megismételte, miszerint Hargita és Kovászna megye több pénzt kap az állami költségvetésből, mint amennyit oda befizet.

„Az autonómia a helyi struktúrák gazdasági, szociális, kulturális alapú fejlesztését jelenti, sohasem etnikai alapú fejlesztést jelent. Ebből a szempontból a témát lezártnak tekintjük. Másrészt jól tudom, hogy az RMDSZ és a magyar kisebbség minden mozgalma egy olyan autonómiakoncepciót támogatott és támogat, amely más országokban sem működik” – vélte Ponta.

A miniszterelnök szerint jobb együttműködni a jelenleg a kormányban is részt vevő RMDSZ-szel, mint radikalizálni a szövetség tagjait, és azt éreztetni velük, hogy valóban üldözik őket. Ponta úgy véli, az RMDSZ-es politikusok autonómiapárti nyilatkozatai inkább kampánymegfontolásból születtek.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke az európai parlamenti választás szombati kampánynyitó rendezvényén arról beszélt, hogy a dél-tiroli és a katalán autonómiamintát kell Erdélybe hozni.

Borbély László, a szövetség politikai alelnöke még pénteken azt mondta: az RMDSZ hamarosan beterjeszti a parlamentben az autonómiatörvény tervezetét, emellett a kisebbségi törvényt is el akarja fogadtatni, és az alkotmánymódosítás kisebbségek számára kedvező elemeiről sem mond le.

 

Hirdetés