Szatmárban is hódít a geoláda-keresés

Aki szereti a természetet járni, és ezt egy kis kalanddal, illetve „kincskereséssel” megfűszerezni, már Szatmárban is megteheti. A partiumi megyében is elkezdte ugyanis térhódítását a geodoboz-elrejtés.
Hirdetés

Az egész világon elterjedt játék eljutott Szatmár megyébe is. A játék lényege, hogy az egyesek által elrejtett, majd mások által megtalált kincsek révén igazi élményben legyen részük a kirándulóknak. 2000 májusában az Egyesült Államokban egy új játék indult útjára, és azóta az egész világon elterjedt. Az egyik játékos elrejt egy vízhatlanul záródó műanyag dobozt, egy általa kiválasztott, érdekes, felfedezésre érdemes helyszínen. Leméri a rejtek pontos koordinátáit egy erre alkalmas GPS-vevővel felszerelt készülékkel (gps, okostelefon, tablet). Ezeket a koordinátákat a helyszín bemutatását szolgáló leírással, a geodoboz megtalálását segítő útmutatással, és néhány fotóval együtt, hozzáférhetővé teszi az interneten. A többi résztvevőnek ezen adatok ismeretében meg kell találnia az elrejtett „kincsesdobozt”. Ha van, gps készülékkel, de akár anélkül is.

A dobozokban, amelyeket geodobozoknak, geoládának nevezünk, egy kis jegyzetfüzet, valamilyen iróeszköz, többnyelvű nyomtatott szabályzat, és néhány kis ajándéktárgy található. A megtaláló választhat magának az ajándékok közül, de ugyanakkor cserébe valamilyen egyéb ajándéktárgyat kell a dobozba helyeznie, hogy a következő megtaláló számára is maradjon “kincs” a dobozban. A talált kincs csak egy jelképes értékű tárgy, az igazi jutalom elsősorban a hely felfedezése, a kereséssel együtt járó kaland izgalma, és a doboz megtalálásának az öröme. A füzetbe történő bejegyzés után a megtaláló visszahelyezi a dobozkát a helyére. Otthon az interneten is bejelenti a sikeres megtalálást, megosztja az élményeit bejegyzés és fotók segítségével.

A legtöbb erdélyi geodoboz gyönyörű szép helyen van elrejtve. Szatmár megyében idáig a nagykárolyi régi víztoronynál, a Lyukashalom tetején a Szentháromság kápolnánál, a Sváb múzeumnál Mezőpetriben, illetve a tasnádi református templomnál sikerült rejteni hagyományos geoládát. A helybeliek és érdeklődők további geoládákat telepíthetnek az általuk kiválasztott helyen, melyet bemutatnak a leendő kincskeresőknek.

További információkért kattintson a www.rejtekhely.ro címre!

 

Hirdetés