Külföldön dől a lé, mi?

Míg 2008-ban 6,6 milliárd eurót, tavaly ennek felét tudták hazaküldeni a külföldön dolgozók az itthoniaknak.
Hirdetés
Több mint 42 milliárd eurót küldtek haza otthon maradt családtagjaiknak a külföldön dolgozó román vendégmunkások az utóbbi tíz évben – írja a Gândul.
 
A kivándorlók legnagyobb hulláma (csaknem félmillió ember) az ország európai uniós csatlakozásának évében, 2007-ben hagyta el Romániát. 2012-ben az emigránsok száma már

nem haladta meg a bevándorlókét.

A romániai éves nettó átlagbér ötszörösét keresik meg például Spanyolországban. Ez egy év alatt 17 ezer eurót jelent. Olaszországban még ennél is többet, 19 ezret. Ezért a legtöbben azt követően sem tértek haza, hogy a gazdasági válság nyomán Olaszországban 12 százalékra, Spanyolországban pedig 26 százalékra emelkedett a munkanélküliség.
 

38-ról 41-re emelkedett az átlagéletkor

Mivel főleg az aktív korosztály hagyja el az országot. A román statisztikai intézet adatai szerint a rendszerváltás óta legalább 3 millióval csökkent az ország állandó lakossága: a fogyáshoz 77 százalékban a kivándorlás járult hozzá.
 
Az utóbbi negyedszázadban több mint 2,3 millió román állampolgár ment nyugatra dolgozni a jobb megélhetés reményében, szinte felük Olaszországban telepedett le. A román vendégmunkások második kedvenc célországa Spanyolország (34 százalék). A kitelepülők 7 százaléka Németországban, 4 százaléka pedig Nagy Britanniában keresett új egzisztenciát. Magyarországra a romániai kivándorlók három százaléka (mintegy 70 ezer ember) érkezett. 

Hirdetés