Ponta: folytatódhatnak a kitiltások

Gyengeségnek vélték egyesek, hogy a román hatóságok nem léptek fel a szélsőséges megnyilvánulások ellen. Ezért a továbbiakban is kitiltják azokat a külföldi állampolgárokat Romániából, akik esetében ezt indokoltnak tartják.
Hirdetés

Románia a továbbiakban is kitiltja majd területéről azokat, akik nem tartják tiszteletben a törvényeket, mivel a hatóságok tisztában vannak azzal, hogy gyengeségként értékelték, hogy eddig minden alkalommal félrenéztünk, amikor szélsőséges megnyilvánulások történtek – jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök.

A kormányfő vasárnap este egy televíziós csatornának nyilatkozva leszögezte: Románia stratégiája a továbbiakban az lesz majd, hogy határozottan fellép a súlyos problémák estén, a mérsékelt erőket pedig támogatni fogja.

Mint ismeretes, a román hatóságok több magyar állampolgár Romániába való beutazását tiltották meg a március 10-marosvásárhelyi események nyomán, amelyeken a székely szabadság napjának elnevezett autonómia-megmozduláson szélsőségesek egy csoportja dulakodásba keveredett a csendőrökkel. A hatóságok négy személyt tiltottak ki: Szávay István és Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselőket, Tyirityán Zyoltot, a Betyársereg vezetőjét és Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda Székely Szakasza kapitányát.

 A belügyminisztérium közleménye szerint arra hivatkoztak, hogy a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Románia területén.

Monica Daibog szóvivő rövid sajtóértekezletén nem kívánta megnevezni az érintetteket, csak annyit közölt, hogy a belügyminisztérium nemkívánatossá nyilvánításukat is kezdeményezte az illetékes bíróságon.

Újságírói kérdésre Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről azt mondta, ellene büntetőjogi eljárás indult. A szóvivő szerint felveszik a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy az kitiltott személyek is értesüljenek kitiltásukról.

 

 

Hirdetés