Mi marad a románoknak? Amit ők építettek

Kolozsvár, a visszaszolgáltatott város. Na de mi marad a románoknak? Costel Oprea pánikhangulatú bejegyzésére reagált a Maghiaromania blogírója, aki szerint a címben foglalt kérdésre pofonegyszerű a válasz: az, amit ők építettek.
Hirdetés

Costel Oprea írásában elfeledkezik arról az alapvető elvről, amit Románia alkotmánya is tartalmaz: a magántulajdon szent, fogalmaz a Reccsman felhasználói névvel publikáló szerző. A román állam önkényesen vette el az egyházaktól és a kisebbségektől javaikat, így most az a legtermészetesebb, hogy visszaadja ezeket. Ezután pedig a tulajdonos azt tesz velük, amit akar, ha olyan helyzet áll fenn ahhoz is joga van, hogy magyar osztályoknak biztosítson helyet a románok kárára. Ugyanakkor a román állam kötelessége az, hogy megoldást találjon az „elüldözött” román diákok helyzetére.

A blogíró szerint Costel Oprea durván összekeveri a fogalmakat, amikor arról beszél, hogy sérül az állam és az egyház szétválasztásának alkotmányba foglalt elve. A záró gondolatmenetet („…megkérdőjelezhető egyes közoktatási intézmények megszüntetésének alkotmányossága, azt követően, hogy ezek épületeit vallási felekezeteknek szolgáltatták vissza, hogy aztán kizárólag magyar tannyelvű iskolákká váljanak. Ezekben az esetekben a magyar közösségen belüli közoktatás az egyház ellenőrzése alá kerül…”) pedig megalapozatlannak nevezi, amilyet „komoly újságíró nem enged meg magának”. A visszaszolgáltatás problémáját semmiképp sem lenne szabad etnikumokhoz kötni, mert újabb konfliktusokat generálhat, jelenti ki.

Hirdetés