Megtiltja a kiskorú romák közötti házasságot a romakirály

A továbbiakban nem házasodhatnak a 16 éven aluli roma gyerekek. Ezt az önjelölt cigánykirály, Dorin Cioabă jelentette be Nagyszebenben. A szabályszegőket szigorúan megbünteti a közösség.
Hirdetés

Megtiltotta Dorin Cioabă, a romák önjelölt királya, hogy a 16 éven aluli roma fiatalok házasodjanak. Ezt maga Cioabă jelentette be hétfőn, miután Nagyszebenben tanácskoztak a közösség vezetői. A szabály megszegőit kiközösítik, és feljelentik őket a hatóságoknál. „Az idő modernebb világ felé halad. Nem maradhatunk le, ezért úgy döntöttünk: csakis 16 év fölött lehet házasságot kötni, hogy hivatalosan is elismert házasságot köthessenek a gyerekeink az önkormányzatoknál. Engednünk kell a gyerekeinket iskolába járni” – hangoztatta Cioabă egy hétfői sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a 16 évnél fiatalabb gyerekek közötti eljegyzést ugyanakkor továbbra sem törlik el, ebből az alkalomból pedig továbbra is lehet ünnepséget szervezni, de azon nem viselhetnek esküvői öltözetet, és ajándékozás sem lehet.

A 16 és 18 év közötti fiatalok közötti házasságkötésre a hatályos törvény értelmében a szülők beleegyezésével kerülhet sor. A romakirály leszögezte: a szabályszegőket a közösség kiveti magából, és rendőrkézre adja. A szabály betartását egy, a közösség által megválasztott, köztiszteletben álló tagok alkotta testület ellenőrzi majd.

Cioabă már három évvel ezelőtt is jelezte: ellenzi a „nagyon zsenge korban”, 11-12 évesen történő házasságkötést, mivel az ellentétes az európai törvényekkel.

Kép: Evz.ro

Hirdetés