Újra kivizsgálják „Fiúka” halálának körülményeit

Mi történhetett öt évvel ezelőtt a Santa Cruz-i Las Américas szállodában? Az már biztos, hogy az úgynevezett terroristákat nem tűzharcban ölték meg, hanem kivégezték őket.
Hirdetés

Szóval volt ez a nagyon zűrzavaros történet Bolíviában, aminek erdélyi áldozata is volt, Magyarosi Árpád. Az úgynevezett terroristapernek új ügyésze van, aki független vizsgálatot indít a fiatal halálának ügyében. Az újabb jelentések ugyanis azt állapították meg, hogy az áldozatokat nem tűzharcban ölték meg, hanem kivégezték őket úgy, hogy nem álltak ellent a kommandósoknak.

Az új ügyész, Sergio Céspedes a bolíviai az eju.tv hírportálnak az öt évvel ezelőtti kommandós akcióról elmondta: Magyarosi Árpád, és egy másik áldozat, az ír Michael Dwyer családja új orvosi szakértői jelentést készíttetett a két férfi elhalálozásának körülményeiről, és ezek más eredménnyel végződtek, mint a Bolíviában készített vizsgálatok. Hozzátette: a három áldozat közül egyelőre csak Magyarosi Árpád halálát vizsgálják.
 
Céspedes azt követően vette át a vád vezetését, hogy lemondott az eredetileg kijelölt ügyész, Marcelo Soza, aki nemrégiben Brazíliába szökött. Céspedes azt is kijelentette, hogy a rendőrség és az ügyészség a kommandós akció idején a vonatkozó előírások keretei között cselekedett. Mint mondta, nem mond ellent a szabályoknak az, hogy a rendőrségi akciónál nem volt jelen az ügyészség képviselője, hiszen a kommandó sürgős jelleggel cselekedett.
 
Az ügynek egyébként 39 vádlottja van, köztük a román és magyar kettős állampolgárságú Tóásó Előd, aki jelenleg is vizsgálati fogságban van.
 
A bolíviai terroristaügy 2009 áprilisában pattant ki, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. 
 

Hirdetés