Koncepciók már vannak – mikor lesz önrendelkezés?

Az aszimmetrikus regionalizmus elvéből indul ki az EMNP által most nyilvános vitára bocsátotta autonómiakoncepció. Az RMDSZ-é is készülőben.
Hirdetés

Nyilvános vitára bocsátotta autonómiakoncepcióját az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – közölte a párt sajtóirodája. A csütörtöki közlemény szerint Toró T. Tibor marosvásárhelyi sajtótájékoztatón ismertette a néppárt regionális autonómiakoncepcióját, amely meglátása szerint Románia állami modernizációjának egyik kulcsa lehet.

Az EMNP szerint a törvényalkotó folyamatnak három szakaszból kell állnia. A most közvitára bocsátott, régiókról szóló kerettörvény-tervezetet az erdélyi magyar közösség szempontjából fontos két sajátos jogállású régió, a Székelyföld és a Partium létrehozásáról rendelkező törvénytervezetek kidolgozása kell hogy kövesse. Ezt a lépést követheti a két régió statútumának a megszövegezése.

Toró T. Tibor közölte, a Székelyföld, valamint a Partium létrehozásáról rendelkező törvénytervezetek esetében a Székely Nemzeti Tanács és a Partiumi Autonómia Tanács álláspontját tekintik irányadónak. Az EMNP elnöke elmondta, a mostani elképzelések a Bakk Miklós politológus által vezetett munkacsoportnak – az aszimmetrikus regionalizmus elvéből kiinduló – törvényalkotó munkájának eredményeire építenek.

„Az általunk javasolt törvénycsomag nemcsak a Székelyföld sajátos jogállású közigazgatási régió létrejöttére teremt lehetőséget, hanem az ország egyéb régióira, például a Partiumra, Bánságra, Dobrudzsára vagy Észak-Bukovinára is alkalmazható” – idézte Toró T. Tibort a párt közleménye.

A bejelentés szerint a nyilvános vita április és május folyamán zajlik, a szakmai koordinációra pedig Bakk Miklós politológust és a Bálványos Intézetet kérik fel. A EMNP elnöke hozzátette, egyeztetést kezdeményeznek az RMDSZ szakértői bizottságával is, noha a testületről egyelőre nem sokat tudni.

Az RMDSZ 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán döntött arról, hogy törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájából. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök előbb 2013 végére, majd 2014 január végére ígérte a tervezet közvitára bocsátását, ez azonban mindeddig nem történt meg. A szövetség egyhónapos közvita után készült benyújtani a törvényhozásba autonómiatervezetét.

Korábban csak az RMDSZ belső ellenzékéhez tartozó képviselők nyújtottak be hasonló tervezeteket a román törvényhozásban, ezeket a szövetség vezetése nem támogatta.

 

Hirdetés