Favágásra tanítják a székelyeket a svájciak

Szakszerű és ésszerű favágásra tanítanák a székelyeket a svájciak gróf Alexander Roy Chowdhury Mikes-örökös kezdeményezésére. Nagyon penge kezdeményezés.
Hirdetés

Svájci szakemberek tanítják favágásra a sepsibükszádiakat a zabolai gróf által szervezett képzésen. A cél a favágók biztonságának növelése és az erdők megóvása.

Gróf Alexander Roy Chowdhury a mintegy 30 hektáros zabolai Mikes-birtokon él és dolgozik, a család fő vállalkozása pedig az erdőkitermelés. Chowdhury egy svájci egyesület által négy éve szervez fakitermeléssel kapcsolatos képzéseket Erdély-szerte, melynek egyik állomása Sepsibükszád.

A résztvevők a helyi fiatalok és idősek köréből kerültek ki – ők olyan férfiak, akik már favágóként dolgoznak, és érdekli őket a szakma, vagy csak a jövőben kezdenék el ezt a mesterséget. Jelenleg a Mikes-család Bükszádhoz közeli kétezer hektáros erdejében dolgoznak, de nem a mostanában használatos favágási eszközökkel, hanem svájci gépekkel és technológiával.

A gróf szerint a legnagyobb gond az, hogy sokszor meggondolt terv nélkül vágják ki az erdőket, így a kitermelés menete veszélyezteti az emberek életét és a környezetet is.

Kép: zöldportál.ro

 

Hirdetés