A készpénz korlátozásával szorítanák vissza az adócsalást

Korlátozná a kormány a készpénzben kifizethető összegeket ingatlanok és autók adás-vétele esetében. Mindezt az adócsalás-ellenes harc jegyében.
Hirdetés

Nem tiltja be teljesen a magánszemélyek közötti ingatlan- vagy gépkocsi-tranzakciók készpénzben történő kifizetését a pénzügyminisztérium, hanem 10 ezer lejben határozza meg azt a maximális összeget, amikor nem kötelezi a feleket arra, hogy banki átutalással fizessenek – derül ki a pénzügyminisztérium legújabb sürgősségi kormányrendelet-tervezetéből.

Ioana Petrescu újonnan kinevezett pénzügyminiszter kiáll a 10 ezer lejes küszöb mellett, és azt mondja, jónak tartja az intézkedéstervezetet, ezért mindent megtesz annak gyakorlatba ültetése érdekében.

Ugyanakkor a jogszabálytervezet korlátozná a két cég közötti, illetve a magán- és jogi személy közötti tranzakciók értékét is. A tervezet értelmében a cégek egymás között legtöbb napi 2 ezer lejt fizethetnének ki készpénzben a jelenlegi 10 ezer lejes napi és 5 ezer lejes beszállítói korlát helyett. A Cash&Carry típusú üzletláncoktól vásárolt javak esetében a cégek a továbbiakban is legtöbb napi 10 ezer lejt fizethetnek ki készpénzben.

Hirdetés