Ha betartják, úgy jó?

Kifogás van. Nyafogás is van. Magyar főtanszék a MOGYE-n még mindig nincsen.
Hirdetés
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa szerdán kétharmados többséggel leszavazta a magyar főtanszékek létrehozását. Eszerint még egy évet kell várni, míg újra megvizsgálják a magyar nyelvű orvosképzést.
 
A 2012. szeptember 21-én kötött hét pontos szerződés értelmében a MOGYE-n belül létrejöhetnek a magyar tannyelvű főtanszékek. Az akkori tanügyminiszter által is aláírt megállapodás hetedik pontja kimondja, hogy az akkreditáció megszerzése után a szenátus dönt a magyar tanszékek számáról. 
 
Az ARACIS (Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság) idén januárban akkreditálta a MOGYE magyar nyelvű orvosképzését. Mindhiába. A szenátus kétharmadát alkotó román egyetemi oktatók szavazata gyakorlatilag azt jelenti, idén sem indulhatnak el a magyar főtanszékek, annak ellenére, hogy az akkreditáció megtörtént. 
 
„A szenátusi többség arra hivatkozott, hogy ugyanannak a törvénynek egy másik cikkelye az egyetemi autonómia alapján a szenátus jogkörébe utalja a főtanszékek létrehozását” – mondta Szilágy Tibor rektorhelyettes. A magyar tagozat álláspontja szerint semmilyen egyetemi autonómia 

nem jogosítja fel az egyetem vezetését 

arra, hogy a törvényt áthágja. „Már a hétpontos megállapodás is annak a helyzetnek az áthidalására született, hogy az egyetem szenátusa nem volt hajlandó alkalmazni a tanügyi törvényt. Most már a megállapodást sem tartják be” – véli Szilágyi Tibor. 
 
A szenátus román tagjai magát a magyar orvosképzés akkreditációját is vitatták, mondván, az akkreditáció akkor lesz igazi, ha sikeresen lezárul még egy ARACIS-látogatás.
 
A szenátusi elutasítás az idei felvételi vizsgát nem befolyásolja, minden marad a régiben.
 

Hirdetés