Minden drága, és áprilistól még drágább lesz

Szakemberek becslései szerint mintegy 50 lejjel nőnek meg a havi költségei egy viszonylag rendezett körülmények között élő romániai családnak.
Hirdetés

A jövő hónaptól fogják alkalmazni az üzemanyag literére kivetett 7 eurócentes illetéket, ami lejben kifejezve 40 bani többletköltséget jelent. Az intézkedésnek az üzemanyag-forgalmazók sem örülnek, az eladások csökkenésétől tartva. A Petrom 1-3 százalékos visszaeséssel számol jelenleg, szakemberek pedig úgy vélik: a pótilleték bevezetése az inflációt is befolyásolhatja, illetve további áremelkedésekhez vezethet.

A villamosáram-fogyasztók számlája újabb egy százalékkal növekedhet a zöld igazolvány vásárlási kötelezettsége miatt. A földgáz két százalékkal fog drágulni az árliberalizáció korábban megállapított programjának megfelelően. Az ipari fogyasztók esetében az áremelkedés 4 százalékos lesz. Az év végéig egyébként még további kér áremelésre kerül sor, júniusban és októberben, amelyek nyomán a háztartások 6, a vállalatok pedig 9 százalékkal drágábban fizetik majd ki az energiahordozó árát. És egy újabb rossz hír a dohányosoknak: a jövedéki adók megemelése nyomán egy csomag cigarettáért mintegy 50 banival kell majd többet fizetni.

A Ponta-kormány meg is magyarázza intézkedéseit: ezekre egyrészt a Nemzetközi Valutaalappal megkötött hitelszerződés keretében van szükség, másrészt pedig az európai irányelvekhez történő felzárkózás miatt kényszerül rájuk az ország.

Hirdetés