Oroszországhoz csatlakozna Transznisztria

A krími válság még le sem csengett, máris új egykori szovjet terület miatt törhet ki ellentét a Nyugat és Oroszország között. A transznisztriai parlament elnöke szeretné, ha a szakadár tartomány Oroszországhoz csatlakozna.
Hirdetés

A szakadár moldovai tartomány, Transznisztria Oroszországhoz csatolását kezdeményezte a helyi parlament elnöke. Mihail Burlea az orosz parlament alsóháza elnökéhez, Szergej Nariskinhez fordulva kérte: Moszkva vizsgálja meg a terület Oroszországhoz való csatlakozásának lehetőségét.

A mintegy 500 ezer fős népességű, zömmel orosz ajkú polgárok lakta Transznisztria 1990-ben kiáltotta ki függetlenségét. Ezt követően rövid háborút vívott Moldovával, amelyet követően 1992-ben olyan békemegállapodás született, amely nem biztosít Moldovának lehetőséget arra, hogy beleszóljon a transznisztriai ügyekbe.

A Dnyeszteren Túli Köztársaságot mindazonáltal egyetlen ország sem ismeri el, még Oroszország sem. Moszkva ugyanakkor támogatja a tiraszpoli rezsimet. Iurie Leancă moldovai miniszterelnök nemrég a Katalóniáéhoz hasonló, széles körű autonómiát ajánlott fel Transznisztriának, ám a de jure nem, de facto viszont független terület vezetése nem fogadta kedvezően.

 

Hirdetés