A Vatra nyugodtan tüntethet a vásárhelyi főtéren

Na, vajon engedélyezte a marosvásárhelyi önkormányzat illetékese a Vatra Românească szerdai, a város főterére tervezett magyarellenes tüntetését? Hát persze. Na jó, a megyeháza elé nem mehetnek. A helyi főrendőr szerint amúgy is civilizáltak lesznek.
Hirdetés

Jóváhagyta a Vatra Românească Szövetség (UVR) szerda délutánra meghirdetett, a város főterére tervezett tüntetésének megszervezését a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal illetékes.

A szervezet az egyik marosvásárhelyi napilapban március 15-én közzétett felhívása szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „aberráns” követelései – a közigazgatási magyar nyelvhasználat, magyar tagozat a marosvásárhelyi orvosi egyetemen (MOGYE),  a székely jelképek kifüggesztése – ellen akar tiltakozni, és azt követeli a miniszterelnöktől, hogy ne nevezzen ki RMDSZ-es prefektust a Maros megyei kormányhivatal élére.
„A szervezők négyezer részvevőre számítanak. Eredetileg a prefektusi hivatal elé akartak menni, de nem engedélyeztük, mint ahogy másoknak sem. Civilizáltan fognak tüntetni, az etnikai békét veszélyeztető uszítások nélkül” – mondta az Agerpresnek Valentin Bretfelean, a polgármesteri hivatalhoz tartozó helyi rendőrség igazgatója. Hozzátette: az UVR mellett az Új Jobboldal, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma és a Hargitából és Kovásznából Elüldözött Románok Egyesülete is társszervező.
A tüntetést a Fekete Márciusként emlegetett, öt halálos áldozatot követelő 1990-es marosvásárhelyi etnikai összecsapások 24. évfordulóján szervezik meg.

A marosvásárhelyi magyarellenes tüntetéssel egy időben számos más településre hirdettek „szolidaritási megmozdulást” a székelyföldi románok mellett. Az esemény közösségi oldalán a szervezők „a folyamatosan kormányon lévő RMDSZ által kínált életből kiábrándult erdélyi magyarokat” is szívesen látják a megmozduláson.

A felhívás szerint Marosvásárhelyen „a nyílt utcán verik és sértegetik a románokat”, miközben a csendőrség e felett bukaresti utasításra szemet huny. „Nem a magyarok ellen szólnak a székelyföldi románokkal szolidarizáló szerdai megmozdulások” – állítja Adrian Grigoriu.

Az összehangolt esemény közösségi oldalát létrehozó bukaresti mérnök – aki két évvel ezelőtt a kereszténydemokraták színeiben pályázott a főváros főpolgármesteri címére – a Krónikának elmondta, együtt éreznek a tisztességes erdélyi magyarokkal is, a legtöbben szerinte „rendes emberek”.

 

 

Hirdetés