Ponta végleg megúszta

Kész és slussz-passz: a bíróság nem foglalkozik többé Victor Ponta plágiumügyével. Csak a tudósok szerint plagizált.
Hirdetés

Jogerősen lezárta a román legfelsőbb bíróság hétfőn Victor Ponta miniszterelnök plágium-ügyét, elutasítva az őt feljelentő ellenzéki politikusoknak az ügyészségi határozat ellen emelt fellebbezését – írja az MTI. 

A bíróság szerint nem plagizált

A szociáldemokrata kormányfőt Mihail Neamtu, Adrian Papahagi és Augustin Ofiteru, a jobbközép Igaz Románia Szövetség politikusai panaszolták be 2012-ben az ügyészségen.
 
Azt állították, hogy Ponta egy, a nemzetközi jogról szóló könyvének több mint egyharmadát más szerzők munkáiból másolta, megsértve a szerzői jogot. A feljelentők szerint ez a szövegrész szó szerint szerepel Victor Ponta korábban írt doktori dolgozatában is. Mivel a disszertációt Ponta nem publikálta, a feljelentők ezért a doktori dolgozatra épülő könyv segítségével próbáltak „büntetőjogi fogást” találni a kormányfő doktori címén, és a szerzői jog megsértésének gyanújával próbálták bíróság elé állíttatni őt. 
 
Az 1996 óta hatályos román szerzői jogi törvény három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal bünteti a szellemi termékek jogtalan eltulajdonítását.
 
A legfőbb ügyészség a román szerzői jogvédő hivatal (ORDA) szakvéleménye alapján tavaly bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást: a döntés elleni fellebbezést bírálta el hétfőn a legfelső bíróság.

A tudományos világ szerint plagizált

A Nature című brit tudományos hetilap 2012 júniusában azt állította, hogy Ponta doktori disszertációjának több mint a fele plágium, a miniszterelnök azonban ezt nem ismerte el, és nem volt hajlandó lemondani tisztségéről. Victor Ponta politikai ellenfele, a jobboldali Traian Băsescu államfő lejárató kampányának minősítette a plágiumvádat.
 
A kormányfő doktori dolgozatát az oklevelet kiadó bukaresti tudományegyetem etikai bizottsága plágiumnak minősítette. 

A kormány szerint nem plagizált

Az oktatási minisztérium szerint a tanintézmény illetéktelenül vizsgálódott: csak a tárca alárendeltségébe tartozó Országos Etikai Tanács (CNE) hivatott a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségével kapcsolatos kételyeket vizsgálni. A CNE állásfoglalása szerint Victor Ponta nem plagizált.
 
Ugyanerre a megállapításra jutott a szerzői jogvédő hivatal is. A feljelentők szerint ez az intézmény is a kormány alárendeltségében működik.
 
Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés