Kolozsváron is felkelt a Magyar Szabadság Napja

Kiszámoltuk, idén már százhatvanhatodikszor jött fel. Csapataink harcban állnak.
Hirdetés

11:15 A felvonulás a Protestáns Teológiai Intézet elől indult.

 
11:30 A forgalom, úgy látszik, sehol nincs lezárva. A rendőrök minden sarkon állnak már. 
 
11: 35 A Széchenyi tér felől érkező autók dudakoncerttel üdvözölték a felvonulókat. 
Egyes baráti románok az autó ablakát letekerve, barátian elküldtek… messzebbre. Hogy így mondjuk. Ők nem így mondták.
 
11:45 Amúgy rend van. Elértünk a Sorához.
 
12:30 Miközben a Szent Mihály templomban zajlik a szentmise, brékinget kaptunk: az Új Jobboldal már a Dózsa György úton tart. Körülbelül kétszázan lehetnek. Nagyon hangosak. Hargita, Kovászna, mind román föld! – most éppen ezt skandálják.
 

A Bocskai téren a képzőműveszetnek is adnak

Az Amadeo Modigliani portéit idéző alkotás egyszersmind a kubista formanyelv jegyeit is magán viseli. Ezért Avram Iancu némileg bandzsa lett. A kompozíciót ízléses fakeret fogja körbe.

Megnéztük az oldalt. Nem létezik!!!

Codrin Goia beszédében sietett eloszlatni a kételyeket: ahogy mondta, a Noua Dreaptă nem a magyarok ellen protestál. Sőt. Magyar támogatói is vannak. Őket még keressük.

13:00 Az ünneplő tömeg kijött a Szent Mihály templomból az ablakunk alá. Bő negyedóra, amíg mindenki felsorakozik, addig is zengik elől a srácok a forradalmi nótákat. Gyönyörű az idő, legalább ezren lehetünk, ha nem 1500-an.

Március 15 Kolozsváron

13:15 Brééking::: nincs a menetben árpádsávos vagy Hatvannégy Vármegyés zászló! Hogy ez eddig nem tűnt fel! Pedig ez most tényleg hatalmas premier, eddig minden évben ott lobogtatták azokat is. Most a menet elején visznek egy hatalmas Erdély-zászlót is, lásd a képen az oldal tetején.

Üdv néked, normalitás! Így már senkinek sem ciki csatlakozni az ünnepséghez. Miért kellett erre ennyit várni? Na mindegy, óriási köszi érte a szervezőknek, a teológusoknak, ifjúsági szervezeteknek, stb.

Március 15 Kolozsváron

13:20 Alig hogy elindult a menet a Petőfi utca felé, kb. féltucatnyi suhanc skandálta fél percig, hogy Ro-mânia! Abban a ritmusban, ahogy a meccseken szokták. Nem viseltek Noua Dreaptás pólót vagy felsőt, és gyorsan el is hallgattak, illetve elnyomta őket a felvonulók éneke.

Március 15 Kolozsváron

13:25 Kokárda öltönyön, bocskain, népviseleten – ma minden belefér.

13:30 Az Insomnia kapualjában és udvarán ismét disznóságok: kolbászok, szalonnák, sonkák, házicsokik, ropik. Kicsit beljebb babgulyás és töltöttkáposzta készül.

13:35 Induló szól a Petőfi utcai pódium hangszóróiból. A fényképészek hódították meg a pódiumot, és ünneplik a fotósok március 15.-jét.

Március 15 Kolozsváron

13:50 Petárda robban a Főtéren. Mire kinézünk az ablakon, csak a füstje látszik. Erősödik a drukkerszag. Közben kiderült, délután U Cluj – Dinamo meccs lesz, nagy Kolozsvár – Bukarest összecsapás várható. Valószínűleg azért voltak olyan sokan a Noua Dreaptás megemlékezésen is, mert hozzájuk csapódtak a drukkerek.

13:55 Megérkezett az ünneplő tömeg a Petőfi utcára. Most nagyobb területet kerítettek el a díszkordonnal, a felvonulók távolabb állnak a pódiumtól, mint korábban. Bevonul a Református Kollégium kórusa is.

Hirdetés

14:04 A helyszíni tudósítónk körül álló néniknél eltörött a mécses a Psalmus hungaricus-tól.

14:13 Boc üzen az euroszkeptikusoknak: a büsszeli demokrácia és az Unió nem a problémáink, hanem azok megoldásának forrása. Kolozsvár polgármestere nagyjából ugyanazt a multikulti szpícset nyomja, mint minden évben. (Az eredeti 12 pontban is szerepelt az Unió. 🙂

14:22: Panek Zsuzsi felolvassa az ifjúság 12 pontját. Követelik, hogy ne akadályozzák a rendezvényeinket, az oktatás reformját, történelmi és természeti kincseink ne legyenek eladhatók, ügyeinket intézhessük magyarul, szolgáltassák vissza az elkobzott ingatlanokat, és természetesen követelik a szabad jelképhasználatot. Azzal zárja, hogy Itthon maradunk.

14:28 Bréééking: Rabláncon van a 21. század! Ezt az MPP-s bácsi mondja. Orwellt parafrazálja, szerinte a 21. század egyáltalán nem szabad, saját ösztöneinek rabja. Ezért kultúrát a mindennapokba – követeli.

14:42 FUNERARE – írja az ünnepség fölött. Közel a Házsongárdi temető, sok a temetkezési vállalat errefelé.

14:47 Nyújts felé – yeah – védőkart! Himnuszok, koszorúzás. Közben nagy szél indult, és megjöttek a felhők.

14:51 A nap további részében is őrizzék meg nyugalmukat – hangzik a szervezői felhívás. Biztos elfújta hozzájuk is a szél a drukkerszagot. Mert az ünneplőket biztos nem az öt órakor kezdődő bringás felvonulás fogja felhúzni: az ehavi legális Critical Mass a Mărăști negyedi megyei könyvtár elől indul, és a Mărăști negyedet és az Íriszt járja be. Két kerékkel a dzsungelbe, jee!

Március 15 Kolozsváron

15:05 Az ünneplő tömeg az éneklő teológus diákokra olvadt, és megpihent a Főtéren. Kossuth-nóta és társai vannak továbbra is a nem túl széles repertoáron. A háttérben rendőrök, csendőrök és távol-keleti turisták figyelnek, az utóbbiak nagyon élvezik, hogy történik valami a téren.

Március 15 Kolozsváron

Miközben a diákok hazaindulnak a Főtérről, elordítja magát egy elhasznált arcú bácsi. Tömören fogalmazza meg, hogy román honfitársaink méltóztassanak feldobni a talpukat. Senki rá se hederít, szoros csendőri kísérettel vonulnak vissza a diákok a Református Teológiára.

15:30 A csendőri jelenlét nem csökken a Főtéren. Dinamo-szurkolók és drukkereknek kinéző, de nem románul, inkább valamilyen szláv nyelven beszélő férfiak csoportosan fotózzák Matyit. Az U-szurkolók a Deák Ferenc / Eroilor utca teraszain sütkéreznek zászlókkal, sálakkal.

15:40 Megjelent a téren a román magaskultúra. Az ős-hipszter Horia-Roman Patapievici vonult át negyedmagával és cselesen őszülő hajával. Utolsó bréking: nem viselt csokornyakkendőt!

 

Hirdetés