Szégyenoszlop: a „legmélyebb tisztelettel” is áthelyezik

Temesvár polgármestere határozott: ha törik, ha szakad, áthelyezik a Hűség szobrát. Nicolae Robu történelmi elemzést is nyújt a magyarok és Ferenc József „kapcsolatáról”.
Hirdetés

Hiába tiltakozik az RMDSZ, hiába ad ultimátumokat és fenyegetőzik tüntetésekkel: Temesvár polgármestere, Nicolae Robu nem mond le arról, hogy a Hűség szobrát jelenlegi helyéről, a Hősök temetőjéből a Bălcescu térre helyezzék át. Mint ismeretes, a magyarok által „szégyenoszlopnak” nevezett, gótikus stílusú emlékművet az 1848-as magyar szabadságharcosok elleni osztrák győzelem tiszteletére állították egykoron, és Ferenc József császár adományozta a városnak. A Temes megyei RMDSZ elnöke, Halász Ferenc szerint ironikus az is, hogy az oszlopot épp a Nicolae Bălcescuról elhelyezett térre akarják áthelyezni, akit Ferenc József idején utasítottak ki.

Mindez azonban a jelek szerint nem igazán érdekli Nicolae Robut, aki „történelmileg” is megmagyarázza bizonyítványát. „Elköltöztetjük a Hűség szobrát, a döntés végleges. Nincs mit tárgyalni többet erről. (…) Remélem, hogy nem kerül sor tüntetésekre, mert nincs is jogos alapja ennek. (…) Ha Ferenc József császár személye valóban annyira negatív lenne a magyarság számára, akkor nem lehetett volna megvalósítani és fenntartani 1867 és 1918 között a dualizmus korszakát, amely a legvirágzóbb volt Magyarország történetében” – nyilatkozta Robu, aki szerint „óriási butaság, sőt, aljasság, hogy valaki etnikai konfliktust akar előidézni Temesváron”. A polgármester szerint minden szükséges engedélyt beszereztek, most készül a megvalósíthatósági tanulmány. Minden törvényes előírást szeretnének betartani, így egy-másfél hónapon belül kerülhet sor az emlékoszlop áthelyezésére.

Temesvár első embere a vele készített interjúban reagált az RMDSZ azon indítványára is, hogy a Mühle család tiszteletére emlékművet emeljenek a Bălcescu téren. Válasza rövid volt: „Miért kellene azt tennünk, amit ők kérnek? Milyen alapon?!” Megjegyzendő, hogy ugyanabban az interjúban, pár gondolattal hamarabb „legmélyebb nagyrabecsüléséről és tiszteletéről” biztosította Temesvár magyarságát…

Hirdetés