Nyugati katonai beavatkozást kérnek a krími tatárok

Az észak-atlanti katonai szövetség beavatkozását kérik a krími tatárok. Az orosz térhódítást ellenző őshonos krími kisebbség attól tart: ha nem jön a NATO, akkor mészárlás lesz.
Hirdetés

A vasárnapi krími népszavazás bojkottálását és a NATO beavatkozását kérte egy interjúban a tatár kisebbség vezetője. Musztafa Dzsemiljev, az ukrán parlament képviselője a francia hírügynökségnek csütörtökön elmondta: „eddig nem láttunk semmi komoly intézkedést a nyugat részéről”. Szerinte a vízumok kiadásának korlátozása nem lesz semmilyen hatással, mert a célba vett személyeknek „jó dolguk van Oroszországban”.

„Azt mondtuk, hogy Ukrajnának be kell hívnia az ENSZ békefenntartó erőit, de tudom, hogy Oroszország ott van a Biztonsági Tanácsban, s ezért ebből nem lesz semmi” – magyarázta.

„Ha semmilyen más módszer nem segít, a NATO-nak kell elküldenie erőit. Ezt általában már csak akkor teszi, amikor már megtörtént a mészárlás. Azt szeretnénk, ha most megérkeznének, mielőtt mészárlásra kerül sor” – fejtegette Dzsemiljev.

A krími tatár kisebbség a közel kétmilliós lakosság 12-15 százalékára rúg. A Sztálin idején deportált közösség a múltbeli tapasztalatok miatt ellenzi a félsziget csatlakozását Oroszországhoz.

Hirdetés