Késhet a 24 órás magyar adás a román tévében és rádióban

24 órásra bővítenék a román közszolgálati televízió és rádió magyar adásai, áll egyebek mellett az új kormányprogramban. Ám egyelőre nem lehet komoly változásra számítani.
Hirdetés

Az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) által aláírt megállapodás szerint ismét a kormányprogramba került a román közszolgálati televízió és rádió magyar adásainak 24 órásra bővítése. Az ügyben a Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának tavalyi bővítése precedenst teremtett: május 2-ától reggel nyolctól este kilencig hallgathatók a magyar műsorok.

Borbély László, a szövetség politikai alelnöke a román sajtónak nyilatkozva kifejtette: a 24 órás magyar adások beindítása nem feltétlenül járna létszámbővítéssel.

A Krónika által megkérdezett tévés és rádiós szakemberek szerint egyelőre nem lehet számítani komolyabb változásra, hiszen már korábban is bekerült a kormányprogramba a tervezet, de akkor nem történt előrelépés az ügyben. Míg a televíziók esetében a négy területi stúdió – Bukarest, Marosvásárhely, Kolozsvár és Temesvár – együtt tudna megtölteni egy 24 órás műsoridőt közös csatornán, a rádiók esetében elképzelhető a területi stúdiók önálló műsorbővítése is, igaz nem mindenhol van rá elég ember, és technikai fejlesztésekre is szükség lenne.

 

Hirdetés