A magyar honosítási törvényt támadja Corlățean

Nem tetszik Titus Corlățeannak a román mintára kidolgozott magyar honosítási törvény. A román diplomácia vezetőjét az aggasztja, hogy „egyes szélsőséges magyarországi pártok Erdélyben folytatnak választási kampányt".
Hirdetés

Begyűrűzött Romániába a magyarországi választási kampány az új magyar állampolgársági törvény miatt, amellyel három év alatt több mint félmillió külföldi állampolgárnak adtak magyar állampolgárságot – jelentette ki Titus Corlățean külügyminiszter csütörtökön.

A román diplomácia vezetője a magyar honosítási törvény romániai hallgatólagos elfogadásának tulajdonította a bukaresti köztelevízió műsorában, hogy „egyes szélsőséges magyarországi pártok Erdélyben folytatnak választási kampányt”.

2010-ben a Fidesz-kormány „a Jobbik támogatásával két fontos törvényt fogadott el: az egyik Trianonnal foglalkozik, a másik az állampolgárság odaítélésével. Akkor a Boc-kormány és Románia elnöke hallgatásukkal elfogadták ezt a törvényt. Én már akkor megmondtam, hogy ha Bukarest ezt elfogadja, márpedig hallgatólagosan elfogadta, annak következményei lesznek” – hibáztatta politikai ellenfeleit a szociáldemokrata politikus.

Titus Corlățean hangsúlyozta, a magyar állampolgársági törvény különbözik a romántól. Szerinte az etnikai kritérium sokkal erőteljesebben jelen van a magyar jogszabályban, amelyet a románnál sokkal rugalmasabbnak nevezett.

Semjén Zsolt, a magyar kormány határon túli magyar ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese ugyanakkor még 2010-ben, a magyar honosítási törvény elfogadásakor több ízben is leszögezte: ahhoz szinte teljes egészében a hasonló tárgyú román törvény szolgált mintául. Semjén egy akkori, bukaresti látogatás során leszögezte: a román jogszabály szinte teljes szövegét átvették a módosítások kidolgozásakor.

 

Hirdetés