Román össztűz Tőkés Lászlóra

Sem a román ellenzéknek, sem a kormányfőnek nem tetszik, hogy Tőkés László a romániai autonómiaigényekre hívta fel a figyelmet Strasbourgban. Valamiben legalább egyetértenek.
Hirdetés

Újból felháborodást váltott ki a román politikusok körében Tőkés László nyilatkozata, amelyben az európai parlamenti képviselő a székely szabadság napján zajlott marosvásárhelyi tüntetés kapcsán a romániai magyarok követeléseire, Székelyföld autonómiaigényére hívta fel a figyelmet hétfő este Strasbourgban az EP plenáris ülésén az egyperces felszólalások sorában.

Tőkés László arról beszélt, hogy „a román államnacionalizmus asszimilációs és betelepítési politikája következtében Erdély és Székelyföld magyarsága saját szülőhazájában már-már a krími tatárokéhoz hasonló helyzetbe jutott”.

A román ellenzéki pártok – a demokrata-liberálisok és a liberálisok egyaránt –, valamint Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök is heves támadást intézett kijelentései miatt Tőkés László ellen.

A kormányfő méltányolta, hogy az RMDSZ nem vette fel EP-jelöltlistájára Tőkés Lászlót, és azt is, hogy az RMDSZ elnöke elhatárolódott a szélsőségesektől, „a korrektség jegyében” azonban felhívta a figyelmet, hogy „nekünk is megvannak a szélsőségeseink, akik esténként a televízióban éppúgy beszélnek, mint Tőkés, csak román nyelven. Tehát figyeljünk a mieinkre, és természetesen büntessük meg az övéiket” – mondta Ponta.

 

Hirdetés