Kolozsváron kérik Erdély autonómiáját

10 300 ember aláírta, Fancsali Ernő benyújtotta az Erdély autonómiáját kérő petíciót a Kolozs megyei prefektusi hivatalban.
Hirdetés

Az aláírásgyűjtés a világhálón zajlott, és a petíciót körülbelül ugyanannyi magyar írta alá, mint amennyi román, mondta el Fancsali Ernő egyetemi hallgató, a petíció kezdeményezője a prefektusi hivatal előtt.

A petíció többek között Erdély önállóságának, az erdélyi népek és felekezetek jó egyetértésének a történelmi hagyományaira hivatkozik, önrendelkezést és kolozsvári regionális kormányzást kér a történelmi Erdély, valamint a Bánság, Partium és Máramaros részére. Utal arra, hogy Erdély sokkal fejlettebb az ország más régióinál, a bukaresti kormányok azonban gyarmatként kezelik.
 
„Nekik nagyobb szükségük van ránk, mint nekünk rájuk. A régiónk képes lenne az önfenntartásra. (…) Ami a másé, az nem kell, de ami a miénk, azt nem adjuk!” – áll a petícióban.
 
A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem történelem és nemzetközi kapcsolatok szakán tanuló, a székelyföldi Farkaslakáról származó Fancsali Ernő elmondta, az aláírásgyűjtés személyes kezdeményezése volt, de az elmúlt héten szervezeti hátteret is teremtettek mozgalmuknak: bejegyezték az Erdélyi Demokratikus Liga egyesületet. 
 
Az egyesületben az önrendelkezés román hívei vannak többségben, hiszen elsősorban a románokat kell meggyőzni az autonómia fontosságáról.
 
Fancsali Ernő elmondta, a petíció benyújtásával egyelőre csak azt szeretnék elérni, hogy válaszra késztessék a román kormányt. Az aláírásgyűjtést pedig folytatják, immár papíron is.

Hirdetés